Waarom Personal Branding essentieel is voor HR en de lijn

Personal branding
03/11/2023 Leestijd: 7 minuten

In de hedendaagse zakenwereld zou personal branding niet langer een keuze moeten zijn, maar een dwingende noodzaak. Het idee dat elke medewerker zichzelf moet zien als een wandelend merk, een dynamische product/marktcombinatie, helpt de scheidingslijn tussen persoonlijke en professionele identiteit in hoog tempo te vervagen. Het besef dat je als professional een onderscheidend personal brand bent, kan een wereld van verschil maken.

De kracht van Personal Branding
Personal branding draait om de manier waarop individuele medewerkers zichzelf presenteren aan de wereld. Het gaat verder dan alleen de uitvoering van taken en richt zich op het creëren van een onderscheidende identiteit, een bewuste manier van werken aan je imago en daardoor reputatie. Deze reputatie is gebaseerd op de unieke kwaliteiten, waarden en expertise van een persoon.

In de context van HR-afdelingen en lijnafdelingen biedt personal branding een aantal voordelen waarvan ik er een aantal zal noemen:

Individuele en organisatorische groei
Het cultiveren van sterke personal brands binnen een organisatie draagt bij aan de groei en ontwikkeling van zowel medewerkers als de organisatie zelf. Medewerkers die zich bewust zijn van hun persoonlijke merk, zullen zich eerder richten op zelfverbetering en professionele ontwikkeling.

Talent aantrekken en vasthouden
Organisaties met medewerkers die zich sterk identificeren met hun kernwaarden trekken vaak talentvolle professionals aan en zijn beter in staat deze te behouden. Ook draagt het bij aan een positieve bedrijfscultuur en teamdynamiek.

Positieve impact op klantrelaties
Klanten en stakeholders werken liever samen met professionals die zich bewust zijn van hun persoonlijke merk en zich inzetten voor kwaliteit, service en betrouwbaarheid. En met klanten wordt hiermee niet alleen bedoeld de externe relaties, ook de interne klant leverancier relaties kunnen veel voordeel ondervinden van personal branding.

De Balans tussen vorm en inhoud
Een van de uitdagingen bij het bevorderen van personal branding is het vinden van de juiste balans tussen vorm en inhoud. Het is niet alleen belangrijk om een sterke presentatie en professioneel imago te hebben, maar dit moet ook in lijn zijn met de inhoudelijke kennis en deskundigheid van de medewerker. De vorm dient als een versterkende factor voor de inhoud.

Het is van cruciaal belang dat medewerkers nadenken over hun kernwaarden en hoe deze altijd weerspiegeld worden in hun werk. Dit omvat niet alleen de primaire taken, maar ook zaken als teamdynamiek, communicatie, kwaliteitsborging en de proactieve benadering van problemen. Het benadrukt het belang van het vertegenwoordigen van de organisatie op een manier die in lijn is met de missie en waarden.

Bewustzijn over Personal Branding
Om personal branding in HR-afdelingen en lijnafdelingen te bevorderen, is bewustzijn cruciaal. Medewerkers moeten op verschillende manieren worden aangemoedigd om na te denken over hun eigen merkidentiteit en hoe deze bijdraagt aan de bredere doelen van de organisatie. Dit bewustzijn kan worden versterkt door onder meer workshops, trainingen, functioneringsgesprekken en het delen van succesverhalen binnen de organisatie. In mijn eigen praktijk ben ik al jarenlang bezig om professionals voor een draaiende camera hun pitch te Laten afge. ven. Een goede elevator pitch vraagt zowel een sterke tekst als een betrokken manier van uitdragen van je boodschap. Ik kan je uit eigen praktijk aangeven dat heel veel hoogopgeleide kenniswerkers ongelooflijk veel moeite hebben om dat overtuigend te doen. Daarom is er veel werk aan de winkel voor trainers en coaches die gericht zijn op zelfpresentatie en impactvolle profilering. En dan hoef je echt niet te denken dat het meteen een ego show wordt. Overigens hoor ik heel veel in mijn omgeving dat de nieuwe generatie dit presenteren met de paplepel ingegeven krijgt. Helaas blijkt dat In de werkelijkheid nogal eens bitter anders te zijn. Ook de nieuwe generatie heeft wat pitchen en personal branding betreft nog wel een wereld te winnen.

Waarom Personal Branding ook voor professionals in Loondienst loont?
Wanneer je in loondienst werkt, kan personal branding je helpen om je CV aanzienlijk te versterken. Het toont aan dat je meer bent dan alleen een reeks functietitels. Het laat zien wie je bent, wat je drijft en waarom je waardevol bent voor een organisatie.

Interne carrière stappen
Voor degenen die streven naar doorgroei via interne promoties of nieuwe kansen binnen hun huidige bedrijf, kan het besef van personal branding voor de professional een groot verschil maken. Het stelt je in staat om te laten zien waarom jij de juiste persoon bent voor die leidinggevende positie of nieuwe verantwoordelijkheden. Ik zou bijna zeggen: dames sla je slag, jullie zijn doorgaans meer loyaal en minder bezig met jezelf profileren, mogelijk een oorzaak voor de loon gap tussen de beide sexes. Personal branding is een antwoord, en heus, je kunt gewoon jezelf blijven als je het toepast. Het is meer een kwestie van je bewust zijn dat jij echt een verschil maakt met de kernwaarden en kwaliteiten waar jij in geinvesteerd hebt. Laat het zien. Dan gaan anderen het ook zien.

Functionerings- en Beoordelingsgesprekken
In de context van functionerings- en beoordelingsgesprekken kunnen professionals in loondienst personal branding gebruiken om hun prestaties te benadrukken. Je kunt op die momenten duidelijk maken hoe je bijdraagt aan de organisatie en welke unieke eigenschappen je inbrengt. Natuurlijk hoop je dat dit opgemerkt wordt door je leidinggevenden en de kans dat dit gebeurt is ook groter als je goed omgaat met je inzet als persoonlijk merk. Wie zich daarvan bewust is kan ook op de momenten dat de leidinggevende in blinde vlekken blijft hangen even fijntjes duidelijk maken wat hij over het hoofd ziet.

Multifunctionele Projectteams
Steeds vaker werken professionals in loondienst in multifunctionele projectteams (bijvoorbeeld in organisaties die met Scrum werken). Hierbij kan personal branding van onschatbare waarde zijn. Het helpt je om je specialiteiten, kwaliteiten, kernwaarden en professionele houding te communiceren, zowel aan je teamleden als aan jezelf.

Authenticiteit in professionele settings
Een van de belangrijkste aspecten van personal branding is authenticiteit. Het gaat er niet om jezelf te veranderen om aan bepaalde verwachtingen te voldoen, maar om jezelf op een consistente en waarheidsgetrouwe manier te presenteren. Dit geldt voor zowel freelancers als professionals in loondienst.

Het vermogen om jezelf te zijn, zelfs in een professionele setting, is van onschatbare waarde. Het stelt je in staat om oprecht te blijven en je waarden en overtuigingen te handhaven terwijl je tegelijkertijd professioneel presteert.

Conclusie
Personal branding werkt voor zowel freelancers als professionals in loondienst. Minder bekend is dat professionals in loondienst aanzienlijke voordelen kunnen halen uit het opbouwen van hun persoonlijke merk. Of het nu gaat om het versterken van je CV, het bevorderen van interne carrièrekansen, het excelleren in beoordelingsgesprekken of het profileren in multifunctionele projectteams, personal branding kan je helpen je doelen te bereiken. Het belangrijkste is echter dat je authentiek blijft, want in professionele settings is echtheid een kostbaar goed dat je onderscheidt en waardevol maakt. Dus, ongeacht je beroepsstatus, je doet er goed aan om te bouwen aan jouw personal brand. Zie het als een investering, die ook nog vreselijk leuk is om te doen,  die zichzelf keer op keer terugbetaalt.

En voor alle duidelijkheid: personal branding is bepaald geen oppervlakkig concept, ook al is de aandacht voor dit thema de laatste jaren meer naar de achtergrond verdrongen. Het is een aandachtsgebied die professionals en organisaties kan helpen groeien en gedijen in een steeds concurrerendere zakelijke omgeving. Het is de sleutel tot het ontketenen van het potentieel van iedere medewerker en het versterken van de positionering van de organisatie in de markt. Personal branding is wat mij betreft keerpunt die de toekomst van HR en lijnafdelingen zeker naar een nog hoger niveau kan brengen.

Dit bericht is geplaatst in de categorie(en): Werknemers, HR Varia, Arbeidsmarkt & Recruitment
0 reactie(s) op “Waarom Personal Branding essentieel is voor HR en de lijn”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.