Wanneer wordt privé ook werken?

09/10/2008 Leestijd: 3 minuten

Privé en werk zijn steeds meer verbonden. Hyven op je werk, thuis nog even in je werk inbox kijken. Geen wonder dat de privé/werk balans zo hoog op het verlanglijst je staat. De ontwikkeling heeft pas ingezet. De vraag is nu: waar houdt het op? Zal je werk ooit je complete leven bepalen?
Wat is er nog meer denkbaar? Denk aan een vacaturetekst met als pré “hobby: sport”, of “ervaring met sociale netwerken”. Vreemd? Niet zo vreemd als je zou denken!

Privé en werk zijn zich al lang aan het verstrengelen. Dit zien we terug in het gebruik van EVC’s en het aanmoedigen van personal branding.

EVC’s

“Erkenning van Verworven Competenties”. Vaak is er een schat van kennis en ervaring aanwezig binnen een organisatie, maar is deze niet opgedaan binnen een organisatie. Denk aan vrijwilligerswerk: het leiden van een voetbalteam, of reisleider voor reizen naar Afrika. Door de erkenning van de waarde van deze kennis en ervaring, kan deze ook binnen organisaties in worden gezet.

Personal Branding

De meest prominente term van de verweving van privé en werk is misschien wel personal branding. Wie jij bent wordt een merk, een brand. En als brand onderneem je bepaalde acties. Zo ga je op zoek naar jouw brand, wat bij je past, wat prettig voelt, waar je goed in bent. En vanuit je brand vind je dat werk, een ideale combinatie.

De trend is gezet

Prachtige ontwikkelingen: er ontstaat een synergie. Wat je thuis doet, kan je in je werk helpen. Zo kun je werk vinden dat beter bij je past. Dat roept twee vragen op: hoe ver zet deze trend door? En: is het negatief als deze term doorzet?

Los van deze vragen zou ik de experts willen vragen: beperkt deze ontwikkeling zich tot kenniswerkers? Personal branding is wellicht sterker toe te passen als kenniswerker. Maar EVC’s en de privé/werk balans zijn voor iedereen praktisch, prettig, bruikbaar. De ontwikkeling is een maatschappij brede tendens.

Hoe ver zet de trend door? Een breder functieprofiel:

Het volgende kan ik me zeer goed voorstellen. Er is krapte op de arbeidsmarkt. Binnen zeer verschillende functies is vraag naar mensen. Om vraag en aanbod beter op elkaar aan te laten sluiten is er ook onderzoek gedaan naar werving op basis van persoonlijkheid, in plaats van ervaring. Zo kan ik me voorstellen dat er in de nabije toekomst bedrijven komen met een breder opgesteld functieprofiel. Geen “we zoeken een internetmarketeer 0-2 jaar ervaring”, maar “Gezocht: websavvy, gebruikt Ekudos*” en eventueel een aantal jaar ervaring. Zo’n functieprofiel is een goede manier om op te vallen. En levert wellicht interessante profielen op.

Problemen met de privé/werk balans?

Gaat de privé/werk balans problemen opleveren? Mensen met een burn-out, bore-out, mensen die geen vrije tijd meer ervaren.
Maar ook een ander soort problemen: als je buiten-werk ervaring een rol speelt in je werk, welke invloed heeft je baas, de organisatie waar je werkt dan op je hobby’s? Stel dat je bent aangenomen omdat je een Ekudos gebruiker bent, moet je dan Ekudos blijven gebruiken?

Kortom: hoe ver mag je baas gaan, hoe ver moet jij gaan voor je baas?

Nuancering

Bovenstaande berust uiteraard op een hypothese: stel dat privé zo belangrijk wordt voor werk. Toch is hier een duidelijke trend te zien. Een trend waarvan we de gevolgen nog niet helemaal kunnen overzien. Met het oog op de toekomst ben ik zeer benieuwd wat collega HRM’ers denken van de verweving van privé en werk.

* Ekudos is een sociale nieuwssite.

0 reactie(s) op “Wanneer wordt privé ook werken?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.