Wat als er straks niet genoeg werk is?

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Minister Ascher kaartte gisteren een bijzonder interessant onderwerp aan – ik ben erg blij dat dit nu breder op de agenda komt te staan. Ik hoop in ieder geval dat dit gebeurt. Dit onderwerp was de aankomende werkloosheid doordat robots en computers steeds meer banen over kunnen nemen en dat er niet direct nieuw werk is voor de mensen wiens banen over worden genomen.

Credits foto: Steve Jurvetson op Flickr

Een mooi voorbeeld zijn de zelfscankassa’s in de Albert Heijn, die er op korte termijn voor zullen zorgen dat er minder cassières nodig zijn. Op de langere termijn hebben we zelfsturende auto’s die o.m. taxichauffeurs kunnen vervangen en makkelijk te programmeren robots die redelijk complex lopende bandwerk kunnen doen (en heel veel ander werk). 3d printers kunnen een hoop logistieke problemen oplossen en we hebben nog geen zicht op alles dat ze mogelijk zullen maken. Met andere woorden: in de komende decennia gaat er enorm veel veranderen in onze maatschappij en op de arbeidsmarkt.

Ascher stipte hier op de goede manier een aantal maatschappelijke punten over aan.

Een minder donker toekomstbeeld heeft Andrew McAfee in deze interessante TED talk, waarin hij stelt dat van de industriële revolutie in eerste instantie ook gedacht werd dat er alleen banen verloren zouden gaan. Toen ontstonden er allerlei banen die inspeelden op de ontwikkelingen vanuit de industriële revolutie en hij is er van overtuigd dat dit ook nu weer zal gebeuren.

Larry Page van Google vindt dat we minder uren moeten gaan werken.

De vraag voor HRM’ers die hier uit voortkomt is complex en het is interessant om in te zoomen op wat al deze ontwikkelingen voor ons vak gaan betekenen. Op korte termijn de uitstroom van bepaalde groepen medewerkers, op lange termijn het werken met nog intensiever op kennis gerichte klantgroepen. En vanaf nu (en altijd al) het ondersteunen van ontwikkeling van mensen door de hele organisatie heen. Om voorbereid te zijn op de toekomst.

Welke stappen ondernemen jullie op dit gebied?

0 reactie(s) op “Wat als er straks niet genoeg werk is?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.