De juiste kledingkeuze cruciaal voor een succesvol sollicitatiegesprek: kledingcombinaties voor mannen

11/12/2018 Leestijd: 3 minuten

Als HR professional ben jij meestal degene die de tips geeft, maar nu kun je ze zelf ook goed gebruiken. Je hebt binnenkort immers een belangrijke sollicitatie en je wilt er op je allerbest uitzien om een goede indruk te maken. Daarom ga je in pak.

Maar daar wringt het ‘m juist. Want een pak draag je niet vaak. Gelukkig heb je er nog wel één die er dankzij het rondje stomerij weer als nieuw uitziet. Maar dan begint het eigenlijk pas. Want hoe maak je nu de beste combinatie met je riem, das, overhemd, sokken en schoenen? Voor welke kleurencombinaties kies je en welke kun je beter laten?

Pakcombinatie? Feel good!

Het laatste wat je wilt, is dat je alsnog mis schiet dankzij de monsterlijke combinaties onder en op jouw mooie pak. Goed om te benadrukken vooral, is dat jij je er prettig in moet voelen. Het is misschien een dooddoener, maar je straalt het echt uit als je goed voelt in je zorgvuldig gekozen pakcombinatie.

Ook het bedrijf en de functie waarop je solliciteert zijn belangrijk om mee te nemen in je overwegingen. Ga je voor een functie bij een creatief mediabureau, dan mag het allemaal wel wat losser en gewaagder. Twijfel je? Speel dan vooral op safe en houd je aan de veilige combinaties. Leuk om zo’n hip statement te maken met een das vol sprookjesfiguren, maar voor een advocatenkantoor wellicht ietsje minder geschikt.

Het lastige is vaak… je kunt zoveel verschillende kanten uit. Maar dat betekent dus ook dat er een hoop kan misgaan. Waag je als beginner daarom liever niet aan combinaties met patronen. Houd het vooral simpel en probeer het eerst met effen kleuren.

Veilige kleurencombinaties

Blauw

Een blauw pak is vrij simpel te combineren met verschillende kleuren schoenen en riemen. Denk maar eens aan charmant cognac of intens donkerblauw. Blauwe schoenen onder een blauw pak zijn formeel zakelijk van uitstraling, terwijl cognac voor wat meer informele sportiviteit zorgt. Iets meer lef om een statement te maken? Dan kunnen schoenen in opvallende kleuren of prints ook prima onder een blauw pak.

Grijs

Bij grijze kostuums, die doorgaans wat minder formeel zijn, zijn zwarte of bruine schoenen heel mooi. Zwart onder grijs creëert meer zakelijkheid, zeker als je het combineert met een kraakhelder wit overhemd. Bruin maakt de outfit wat vlotter. Bij een antraciet pak combineert zwart het mooist, maar ook cognac. Donkergrijs zou ook nog wel gaan, maar andere kleuren grijs? Die liever niet!

Zwart

Ongetwijfeld de meest gedragen kleur bij een pak: zwart. Hoewel zwart een makkelijke kleur lijkt om te combineren, is het advies om de accessoires daarbij subtiel te houden. Zwarte of donkergrijze schoenen onder een zwart pak bijvoorbeeld. Meestal gecombineerd met een wit overhemd natuurlijk. Mag het volgens jou allemaal wat losser en gedurfder? Dan is een zwart pak in combinatie met een zwart overhemd en witte sneakers natuurlijk wel een stijlstatement.

Dit kan altijd:

●        Weet je het echt niet? Met een donkerblauw pak zit je altijd goed!

●        Sokken in de kleur van je schoenen of je broek

●        Riemen en schoenen in dezelfde kleur

Maar dit dus niet:

●        Een das met Disneyfiguren. Als je tenminste serieus genomen wil worden…

●        Een licht- of midden blauw pak in de winter? Geen cognac kleurige schoenen graag!

●        Een zwarte riem met bruine schoenen of andersom. Nee. Gewoon niet doen.

●        Combinaties van drie verschillende patronen. Overkill!

●        Een echte no-go zijn natuurlijk witte sportsokken onder je pak. We zeggen het nog maar even.

Dit artikel is een bijdrage van Robin Hendriks van Schulte Herenmode.

0 reactie(s) op “De juiste kledingkeuze cruciaal voor een succesvol sollicitatiegesprek: kledingcombinaties voor mannen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.