Wat is belangrijker: Wie ben je? Of wie ken je?

15/12/2015 Leestijd: 1 minuten

We leven in een tijdperk waarin social media belangrijk, bruikbaar, snel toegankelijk/inzetbaar en wereldwijd zijn geworden. Hoe groter je netwerk (bijv. op LinkedIn), hoe belangrijker je wordt geacht te zijn (en hoe meer privileges je hebt). Is het tegenwoordig belangrijker wie je kent? Belangrijker dan wie je bent?

Vacatures via-via invullen

We weten al lang dat op het gebied van werving en selectie zo’n 70% van alle vacatures worden vervuld ‘via via’; één/meerdere lid/leden van de organisatie kent/kennen iemand die de positie van Pietje (of Truusje) die weggaat heel goed zou kunnen overnemen. De potentiële nieuwe medewerker is een oud-collega, een kennis, een buurman of –vrouw, een vriend(in) en blijkt bij nadere persoonlijke kennismaking inderdaad DEGENE die voor de functie wordt gezocht en die de positie zeer goed kan gaan bekleden.

Het belang van wie je kent

Een voorbeeld van vóór het social media tijdperk, waaruit blijkt dat het van belang kan zijn wie je kent. Het slaat in mijn ogen echter tegenwoordig te ver door. Ik hoor steeds vaker dat mensen worden aangenomen ‘omdat ze zo’n goed netwerk hebben’ of dat wordt gezocht naar een nieuwe medewerker ‘met een goed netwerk in de zakelijke dienstverlening’. Sinds wanneer wordt het belangrijker dat ik Bill Gates zou kennen dan dat ik goed ben in de functie waarvoor ik wordt aangenomen? Sinds wanneer gaan organisaties meer waarde hechten aan de mensen die ik ken dan aan het mens wie ik ben? En hoe ver (of hoe lang) gaat dit door?

0 reactie(s) op “Wat is belangrijker: Wie ben je? Of wie ken je?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.