Het einde van het jaar komt eraan. Bij veel organisaties ook het moment waarop veel medewerkers nog een eindsprintje maken om al het werk af te krijgen en ondertussen vol verwachting uitkijken naar het moment van beloning in de vorm van een loonsverhoging. Toch eindigt dit moment vaak in teleurstelling, waarbij veel medewerkers in mineur de kerstvakantie in gaan. Dat wil je liever niet als werkgever. In dit artikel leg ik uit hoe je als werkgever kunt overwegen om dit anders te gaan doen.
Onderzoeksmethode
De afgelopen jaren hebben Doreen van der Pols en het project ‘het nieuwe beoordelen en belonen’ uitgevoerd voor verschillende werkgevers. Het fijne van dit project is dat we kwalitatieve onderzoeksmethoden in kunnen zetten bij heel veel verschillende organisaties. Om een project over het nieuwe belonen een succes te maken, onderzoeken we namelijk altijd met de medewerkers waar de wensen en verwachtingen liggen aangaande belonen, maar ook waar nu onvrede zit en welke overtuigingen hieraan ten grondslag liggen.
Het basissalaris
Ten grondslag aan het nieuwe belonen ligt tevredenheid met het basissalaris. Dit gaat in de praktijk vaak samen met perspectief. Dus er zijn medewerkers die wel tevreden zijn met het huidige basissalaris, maar vooral willen weten waar ze naartoe kunnen groeien en hoe groot die stappen op jaarbasis zullen zijn. Het is bij het nieuwe belonen dus van belang om je huidige salarishuis onder de loep te nemen, of deze op te stellen als het er nog niet is. Een goede kwaliteitsbewaking is hierbij de basis. In de huidige markt zien we dat er eerder bij moet worden gesteld dan in het verleden, wanneer je kijkt naar deze benchmark.
Eerlijkheid en transparantie
De basis van het nieuwe belonen is het gevoel van eerlijkheid. Dus niet de hardste schreeuwer krijgt het meest, zoals dat nu bij veel organisaties nog het geval is. Wij koppelen beoordelen en belonen altijd los van elkaar. Dit maakt dat medewerkers nog wel eens zeggen: “Dat is toch niet eerlijk, dan krijgen collega’s die de kantjes ervan aflopen net zoveel”. Die collega’s zijn – als het goed is – echter uitzonderingen en daar moet je inderdaad wat mee. Wat je alleen niet moet doen, is je volledige beloningsbeleid daarop aanpassen. Zoals aangegeven willen medewerkers weten waar ze naartoe groeien. Dit kun je doen door te kiezen voor vaste percentages, bijvoorbeeld gekoppeld aan de winst, maar ook kijkende naar de markt.
Secundaire arbeidsvoorwaarden
Wat wij daarnaast doen tijdens het onderzoek bij de medewerkers, is kijken naar het huidige arbeidsvoorwaardenpakket. Is het nog van deze tijd? Wat vinden de medewerkers belangrijk? Is er consensus over dit pakket of wil je hier meer keuzevrijheid in geven? Dit doen we voornamelijk om de werkgever hier de juiste beslissingen in te laten nemen. Dus geen dure nieuwe regeling implementeren voor pensioen, terwijl medewerkers eigenlijk liever meer vakantiedagen zouden willen.
Bredere waardering
Het nieuwe belonen gaat over waardering. De kracht van waardering zit ‘m niet alleen in een financiële beloning, maar ook in een bredere waardering door de werkgever en vanuit collega’s onderling. Naast dat je dit een plek kunt geven in je gesprekscyclus (en daarbij onderdeel maakt van je bedrijfscultuur), is het ook belangrijk om te weten waar behoefte aan is. Gaat dit om het vieren van successen met elkaar? Een extra opleiding met het team mogen volgen? Of een gesproken compliment en public voor de hele groep collega’s?
Conclusie
Om succesvol te werken volgens het nieuwe belonen zijn een aantal facetten van belang. De basis is wat ons betreft; eerlijkheid, transparantie en daarbij verwachtingsmanagement. Wil je hier meer over weten? Volg Doreen en mij ook op LinkedIn!
Geef een reactie