Wat is de toegevoegde waarde van bestuurservaring?

10/04/2019 Leestijd: 5 minuten

Je hoort het steeds vaker, studenten moeten ook actief zijn naast hun studie. Heb je in je studietijd deelgenomen aan een commissie of zelfs een bestuursjaar? Dan heb je vaak al een streepje voor bij bedrijven. Desondanks zijn er toch veel vragen rondom een bestuursjaar, want is dat niet alleen flink feesten, leuke dingen doen en ook nog eens studievertraging oplopen? Als huidig medebestuurder van studievereniging INPUT, vereniging voor studenten van Personeelswetenschappen, People Management en de (pre)master Human Resource Studies, vind ik het hoog tijd om dit stigma te verwijderen en te bewijzen dat er juist veel voordelen verbonden zijn aan bestuurservaring.

De sollicitatieprocedure

Om te beginnen kiest een bestuur altijd zijn/haar opvolgers uit via een strenge procedure. Het sollicitatieproces is intensief en laat al zien dat niet iedereen zomaar onderdeel kan worden van het bestuur. Het proces begint meestal met het insturen van een CV en een motivatiebrief. Aan de hand van de persoonlijke motivatie  worden mensen geselecteerd voor een gesprek.

Tijdens dit gesprek worden vragen gesteld aan de hand van motivatie, vaardigheden en casussen. Het (dan nog huidige) bestuur neemt deze gesprekken af en kan, aangezien zij al ervaring hebben, beslissen of de sollicitant competent genoeg is om hen op te volgen. Daarnaast is er ook nog een onafhankelijk adviesorgaan bestaande uit oud-bestuurders, de stichting. De leden van de stichting zullen aan de hand van notulen en geluidsopnames een advies uitbrengen over de keuze van het nieuwe bestuur.

Het bestuursjaar zelf: de voordelen

Studenten die de sollicitatieprocedure overleefd hebben en geselecteerd worden als nieuwe bestuurders van een studievereniging komen in een groep nieuwe mensen terecht. Over het algemeen is het belangrijk dat een bestuur mensen uit verschillende jaarlagen bevat om zo representatief mogelijk te zijn. Tweedejaars studenten kennen de masterstudenten vaak nog niet, terwijl ze wel een jaar intensief gaan samenwerken. Of ze met elkaar overweg kunnen is nog onduidelijk. Daar is meteen het eerste en misschien wel het belangrijkste voordeel van een bestuursjaar; leren samenwerken.

Bij INPUT bestaat een bestuur meestal uit zes mensen. Deze mensen zijn allemaal verschillende individuen die anders denken; toch moet er samengewerkt worden en gehandeld in het belang van de vereniging. Daar is het tweede voordeel! Je leert om bepaalde belangen op een juiste manier te behartigen. In dit geval staat de vereniging voorop, maar daarbij moet je ook  leden tevreden houden, evenals je partners en het departement van de studie. Je leert dan ook inzien hoe waardevol deze contacten zijn en hoe belangrijk het is om dingen voor elkaar over te hebben om een goede band te behouden.

Persoonlijke ontwikkeling

Een ander belangrijk voordeel is dat elk bestuurslid zich individueel erg ontwikkelt. Tijdens de sollicitatieprocedure geeft elke kandidaat al enkele ontwikkelpunten aan waar tijdens het bestuursjaar intensief aan gewerkt wordt. Het hele jaar door wordt hieraan gewerkt middels feedbackmomenten en zelfreflecties.  Deze individuele ontwikkeling is natuurlijk erg persoonlijk en daarom per persoon heel verschillend, maar vooral zeer waardevol. Je leert jezelf beter kennen en maakt kennis met je kwaliteiten en je struikelblokken. Je hier bewust van zijn voegt al veel waarde toe, de volgende stap is om je hierin te verbeteren.

Naast dat een bestuursjaar dus heel leerzaam is, is het ook een leuke ervaring. Tijdens een bestuursjaar heb je intensief contact met je leden en ben je aanwezig bij alle activiteiten. Deze activiteiten kunnen zowel formeel als informeel zijn, maar ze zijn naar mijn mening eigenlijk allemaal gezellig. Bij vele bestuurders is dan ook te zien dat er een gigantische ontwikkeling op sociaal gebied wordt gemaakt aangezien je constant in contact bent met je leden. Je mensenkennis wordt dus enorm vergroot en vaak houd je er ook nog vriendschappen of belangrijke connecties aan over.

Zitten er ook nadelen aan een bestuursjaar?

Zogezegd klinkt het eigenlijk alsof er alleen maar voordelen zijn. Persoonlijk vind ik dat ook, desondanks moet ik toch één nadeel erkennen, namelijk studievertraging. Een bestuurder kan een parttime of een fulltime bestuursjaar doen, maar hoe je het ook wendt of keert, er zal altijd sprake zijn van een (kleine) studievertraging. Maar is dit echt een nadeel? Hoe ik het zie is dat studenten die echt een goed bestuursjaar neer willen zetten niet al hun vakken erbij zullen volgen en daardoor automatisch vertraging op zullen lopen.

Deze vertraging is het echter meer dan waard. Gezien het curriculum van de meeste universitaire studies is er helaas weinig mogelijkheid tot praktijkervaring opdoen. Juist een bestuursjaar geeft hier een excellente kans voor. Daarnaast blijkt bij veel studenten dat ze toch enkele vakken voltooien tijdens hun bestuursjaar waardoor ze later in hun studie wat extra tijd hebben om bijvoorbeeld een stage te lopen, een bijbaantje te zoeken of andere extracurriculaire activiteiten te vervullen. Studievertraging een nadeel? Ik denk van niet.

De toegevoegde waarde op de werkvloer

Waarom zouden HR-professionals nou juist voor deze mensen kiezen als (toekomstige) werknemers? Hoe onderscheiden zij zich van andere kandidaten? Juist het feit dat oude bestuurders op jonge leeftijd zo bewust zijn geworden van de noodzaak van samenwerken, verschillende belangen behartigen en persoonlijke ontwikkeling maakt dat deze mensen heel waardevol zijn voor organisaties. Oud-bestuurders weten dat ze soms moeten toegeven, hebben er begrip voor als iets anders verloopt dan verwacht en staan open voor nieuwe ideeën en suggesties.

Daarnaast bewijst een bestuursjaar dat een oud-bestuurder zich graag actief bezighoudt met andere dingen dan alleen studeren en niet bang is om een uitdaging aan te gaan. Kortom: oud-bestuurders hebben op jongere leeftijd al een groot vaardighedenpakket wat juist op de werkvloer enorm van pas zal komen!

Dit artikel is geschreven door gastblogger Lisanne Vreugdenhil.

0 reactie(s) op “Wat is de toegevoegde waarde van bestuurservaring?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.