Wat is het nut van goede functieprofielen voor jouw organisatie?

20/04/2022 Leestijd: 3 minuten

We besteden in organisaties veel tijd aan medewerkers en het werk wat ze doen. En toch hebben veel bedrijven hun functiehuis niet op orde. Er zijn geen (getekende) functieomschrijvingen, er zijn functieomschrijvingen van een paar kantjes volgeschreven met moeilijke tekst, of er zijn functieomschrijvingen die zwaar verouderd zijn en geen goede weergave zijn van de functie die vandaag de dag bestaat. In dit artikel deel ik mijn inzichten als het gaat om het belang van een helder omschreven en up-to-date functiehuis.

Succesvolle werving

Als eerste is het voor het succesvol werven en vervullen van vacatures van belang om duidelijk te krijgen wat je nu precies zoekt in een kandidaat. In de praktijk zie ik te vaak dat er al kandidaten zijn uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, terwijl er vanuit de organisatie geen duidelijk beeld is bij een openstaande vacature en wat die persoon precies moet gaat doen. Kortom: het succesvol werven en selecteren van een nieuwe medewerker begint met een zorgvuldig opgesteld functieprofiel.

Hoe gedetailleerder en specifieker de vacaturetekst, hoe beter de juiste kandidaat zich hierin herkent en hoe groter de kans is dat je een goede match vindt. Dankzij een goed functieprofiel weet je exact wat je in een nieuwe medewerker zoekt; je sollicitant/medewerker weet direct wat van hem wordt verwacht.

Schetsen van een loopbaanperspectief

Wanneer iemand in dienst is getreden, is een goed functieprofiel ook van belang om medewerkers te behouden. Door de functieprofielen binnen je bedrijf te delen met je medewerkers, schep je duidelijkheid over wat iedereen doet én schets je loopbaanperspectief. Je medewerkers zien welke functies er binnen een organisatie bestaan, inclusief bijbehorende taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden. Wanneer de functieprofielen aan een salarishuis zijn gekoppeld, dan is het voor je medewerkers duidelijk tot hoe ver ze kunnen doorgroeien in salaris. Als je een mooi carrièrepad – inclusief persoonlijke ontwikkelmogelijkheden – biedt, zijn medewerkers gemotiveerder om bij jouw organisatie te blijven werken.

Ontslagprocedure en/of ziekte

In het geval van een reorganisatie waarbij je in een ontslagprocedure van het UWV (bedrijfseconomisch afspiegelingsbeginsel) terechtkomt, wordt er in de procedure altijd om een getekende functieomschrijving gevraagd. Dit geldt ook voor een individuele ontslagprocedure bij de kantonrechter (bijv. bij een verbetertraject en geen verbetering).

Ook wanneer een medewerker door ziekte uit dienst gaat of het tot een WIA-keuring komt na 2 jaar arbeidsongeschiktheid, dien je een getekend functieprofiel te overhandigen. Dit heb je ook al eerder nodig in het kader van de Wet Verbetering Poortwachter bij bijvoorbeeld een arbeidsdeskundig onderzoek na 1 jaar ziekte of het starten van een 2e spoor traject.

Organisatiestructuur

Verder geeft een goed functiehuis inzicht in de organisatiestructuur. Op deze manier wordt duidelijk of alle taken logisch en efficiënt verdeeld zijn, of ze goed op elkaar aansluiten en aan welke nieuwe functies de organisatie behoefte heeft om te groeien. Functieprofielen zijn hiervoor onmisbaar.

Ook zorgt een functieprofiel voor duidelijke afspraken met medewerkers over hun functie (in de regel zorgt dit er ook vaak bij medewerkers voor dat ze zich gezien voelen). Je kunt hierdoor ook actief sturen op taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden.

0 reactie(s) op “Wat is het nut van goede functieprofielen voor jouw organisatie?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.