Wat is jouw missie en visie?

30/01/2017 Leestijd: 2 minuten

“Als het op de toekomst aankomt zijn er drie soorten mensen: zij die het laten gebeuren, zij die zorgen dat het gebeurd en zij die zich afvragen wat er is gebeurd. Sommige bedrijven zijn vastberaden om tot de tweede groep te behoren.” – zo ook het bedrijf waar ik werk.

Sinds augustus 2016 ben ik werkzaam bij een Australisch IT bedrijf als HR Consultant voor Europa. Toen ik de vraag stelde tijdens mijn interview ‘waar willen we over vijf jaar staan?’ was er niet echt een helder antwoord. Voor mij is dit een belangrijke vraag, want sluit dat aan bij wat ik zoek? Sterker nog, hoe kun je dit als bedrijf niet weten? Ik wil je graag meenemen in de uitrol van een bijzonder strategieplan.

Half negen zit iedereen naar het scherm te staren, wachtend tot onze CEO in beeld komt. Verscheidene medewerkers hebben de vraag gesteld waar we heen gaan met het bedrijf. Het is nu eindelijk zo ver, een vijf jarenplan: Drive21. Een nieuwe missie en visie en een hoop grote dromen. Twee pagina’s voor vijf jaar wordt aan iedereen uitgereikt. Ik mega enthousiast en toch staan de meeste collega’s op om 9.15 om te gaan werken want “we zullen het wel zien” en “we hebben er toch weinig mee te maken”.

Om een strategie verandering door te voeren, zal men een cultuurverandering moeten ondergaan. Om strategische en culturele veranderingen te realiseren is het nodig om een gezamenlijk toekomstbeeld te creëren.

Dit lijkt een vrij normaal fenomeen te zijn. De missie en visie is voor het topmanagement, de carrièretijgers en de klanten. Zonde, want je hebt de beste mensen nodig om te zorgen dat die missie en visie werkelijkheid worden, toch?

De basis van Drive21 is eigen verantwoordelijkheid om gezamelijk een doel te behalen. “Cascading” wordt de nieuwe term. Het idee achter cascading is dat de executives het doel bepalen en dit wordt per ‘laag’ naar beneden gebracht. Hierbij geeft de executive de verantwoordelijkheid naar beneden en de laag daaronder is verantwoordelijk voor de taak die gegeven is.

Als dat maar goed gaat.. Wat het allemaal precies betekent weet het personeel nog niet, maar het dat het belangrijk is en groots, dat voelt iedereen wel. Over 3 (?) weken komt het vervolg.

Weten jouw medewerkers de missie en visie en is dit nodig? Ik ben erg benieuwd hoe de ontwikkeling en communicatie van dergelijke plannen in andere organisaties gaan, dus wees welkom om te reageren!

0 reactie(s) op “Wat is jouw missie en visie?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.