Wat is ‘werk’ precies? Wat betekent dit voor werkgeluk?

15/12/2015 Leestijd: 3 minuten

Recent kwam de CHO (Chief Happiness Officer) met een zeer interessante vraag: wat is het tegenovergestelde van werk? Zijn doel was om een definitie van werk op te stellen, om vervolgens iets te kunnen zeggen over waar in werk er ruimte is voor geluk. Een voorbeeld: als je werk definieert als alles dat je niet voor je lol doet, maar voor geld, dan is er per definitie geen ruimte voor geluk. En als je werk definieert als waarde scheppen, dan zou je bijvoorbeeld geluk kunnen halen uit het waarde scheppen voor anderen. De discussie evenals Alexanders conclusies zijn zeer de moeite om te lezen. Persoonlijk vind ik het onderwerp ook erg interessant, daarom lijkt het me leuk om er ook hier iets meer over te zeggen. Onder andere om Hannah Arendt bij de discussie te betrekken:

Hannah Arendt
De (filosofische) theorie die me het meest is bijgebleven over wat werk ‘is’, is die van Hannah Arendt. Arendt was een politieke theoriste – ze weigerde het label filosoof, omdat ze vond dat filosofie zich bezighield met ‘de mens’ en zij zelf bezig wilde zijn met ‘mensen’. Meer achtergrond vind je op haar wiki.

Arendt heeft een aantal zeer mooie dingen gezegd over wat het betekent om te werken. En haar driedeling van soorten handelingen (arbeid, werk en handelen – de vita activa) is hiervan het meest interessant. Stanford university heeft op haar website een mooie samenvatting:

Labor is judged by its ability to sustain human life, to cater to our biological needs of consumption and reproduction, work is judged by its ability to build and maintain a world fit for human use, and action is judged by its ability to disclose the identity of the agent, to affirm the reality of the world, and to actualize our capacity for freedom.
(onder 4.1: Action, freedom & plurality)

Elk van de drie heeft haar eigen waarde: om voort te bestaan, om in de wereld te bestaan en om als persoon te bestaan. Tenminste, dat is wat ik er nu van maak. Arendts theorie gaat veel verder dan dit drieluik en hoe meer ik er van lees, hoe genuanceerder en gedifferentieerder ik over haar theorie denk.

Vragen, vragen
Wat betekent een opvatting als die van Arendt voor werkgeluk? Misschien dat we rekening moeten houden met de verschillende soorten doelen die we kunnen hebben wanneer we werken. We moeten ons realiseren dat ‘werk’ een complexe handeling is en dat er op verschillende vlakken gekeken kan worden naar de waarde van werk. Zo voorkomen we ook dat we ons te ver vastpinnen op één van de aspecten van werk en de anderen uit het oog verliezen. Werk is er om je te ontwikkelen – maar ook om door voort te kunnen bestaan. Misschien kunnen we zelfs stellen dat werk een rol speelt in het met-anderen bestaan. Hoe we dat in Arendts theorie moeten plaatsen weet ik nog niet. Maar het is zeker stof om over na te denken…

Wat denkt u?

0 reactie(s) op “Wat is ‘werk’ precies? Wat betekent dit voor werkgeluk?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.