Wat kan je doen als je werknemer niet goed presteert?

07/07/2023 Leestijd: 4 minuten

Je werknemer presteert niet goed. Je wilt als werkgever de prestaties van de werknemer verbeteren en hem zo nodig kunnen ontslaan bij onvoldoende verbetering. Hoe pak je dat aan?

Als werkgever wil je natuurlijk dat al je werknemers goed presteren. Helaas kan het voorkomen dat een werknemer niet goed presteert en dit kan vervelende gevolgen hebben voor de productiviteit en sfeer op de werkvloer. Het is belangrijk om hier snel actie op te ondernemen, maar hoe pak je dat aan? In dit artikel bespreek ik wat je kunt doen als je werknemer niet goed presteert en hoe je deze situatie het beste kunt aanpakken.

  1. Identificeer het probleem

Het eerste wat je moet doen als een werknemer niet goed presteert, is bepalen wat het probleem precies is. Is het een gebrek aan kennis of vaardigheden? Is er sprake van een probleem in de persoonlijke levenssfeer van de werknemer die zijn of haar werk beïnvloed? Of zijn er andere factoren die van invloed kunnen zijn op de prestaties van de werknemer, zoals een verstoorde arbeidsrelatie? Door eerst het probleem te identificeren, kun je gericht actie ondernemen om het probleem op te lossen.

  1. Bespreek het probleem met de werknemer

Nadat je hebt vastgesteld wat het probleem is, is het tijd om dit met de betreffende werknemer te bespreken. Plan hiervoor een gesprek waarin jullie samen kunnen praten over de oorzaak van de slechte prestaties en mogelijke oplossingen kunnen bespreken. Zorg ervoor dat dit gesprek plaatsvindt in een rustige omgeving en laat de werknemer weten dat hij of zij vrijuit kan spreken.

  1. Maak afspraken en stel doelen

Tijdens het gesprek kun je samen met de werknemer afspraken maken over hoe zijn of haar prestaties kunnen worden verbeterd. Stel concrete doelen op die haalbaar zijn en monitor de voortgang regelmatig. Het is belangrijk om duidelijk te communiceren wat er van de werknemer wordt verwacht en welke resultaten er moeten worden behaald.

  1. Bied ondersteuning en training aan

Als het probleem een gebrek aan kennis of vaardigheden is, is het belangrijk dat je als werkgever ondersteuning biedt door middel van trainingen of coaching. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van individuele begeleiding of groepstrainingen. Door te investeren in de ontwikkeling van je werknemers, zorg je niet alleen voor betere prestaties, maar ook voor meer motivatie en betrokkenheid.

  1. Monitor de voortgang

Om ervoor te zorgen dat de prestaties van de werknemer daadwerkelijk verbeteren, is het belangrijk om regelmatig te monitoren hoe het gaat. Houd bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks een evaluatiegesprek waarin jullie samen bespreken wat er goed gaat en wat er nog verbeterd kan worden. Op deze manier blijft het proces transparant en weet de werknemer waar hij of zij aan toe is.

  1. Onderneem actie indien nodig

Als ondanks alle inspanningen de prestaties van de werknemer niet verbeteren, dan is het tijd om actie te ondernemen. Als werkgever heb je verschillende opties, zoals het aanbieden van ander werk binnen het bedrijf, demotie of ontslag. In geval van ontslag is belangrijk om hierbij de regels en wetgeving omtrent ontslag bij niet goed functioneren goed in acht te nemen.

Conclusie
Het kan gebeuren dat een werknemer niet goed presteert, maar als werkgever kun je actie ondernemen om dit probleem op te lossen. Identificeer het probleem, bespreek het met de werknemer en maak afspraken over hoe de prestaties kunnen worden verbeterd. Bied ondersteuning en training aan waar nodig en monitor regelmatig de voortgang. Indien nodig kun je als werkgever actie ondernemen door bijvoorbeeld ander werk aan te bieden, demotie of ontslag. Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat alle werknemers op hun best presteren en bijdragen aan de groei van jouw bedrijf.

Dit bericht is geplaatst in de categorie(en): Werknemers, Werkgeluk
0 reactie(s) op “Wat kan je doen als je werknemer niet goed presteert?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.