Wat maakt een manager succesvol bij het doorvoeren van veranderingen?

15/12/2015 Leestijd: 1 minuten

Betrokkenheid van het management
Als leider heb je de steun en goedkeuring van het management nodig om succesvol te zijn. Pas dan ben je in staat om de werknemers te motiveren de verandering te volgen. Werknemers zullen alert zijn om de mate waarin hun baas gelooft in de verandering. Als een leider laat blijken de verandering niet te willen, zullen medewerkers eerder geneigd zijn zich te verzetten en niet mee te werken. Een manager die onvoldoende betrokken is, geeft een ander sneller een excuus niet mee te gaan. Daar ligt een uitdaging voor het management om leiders vanaf het begin achter zich te krijgen.

Successen vieren
Medewerkers meekrijgen lukt eenvoudiger wanneer je hen laat zien dat je als manager heel serieus bent in het bereiken van de verandering. Door kleine successen in het openbaar te belonen, terwijl de verandering gaande is, kunnen de mensen aan de zijlijn meer betrokken raken. Als je mensen deelgenoot maakt van de vorderingen, de successen en de resultaten, versterkt dat de  veranderingsbereidheid. Door successen te vieren, moedig je mensen aan mee te werken en een stapje extra te zetten. De meeste mensen willen natuurlijk ook niet achter blijven.

Een richting uitzetten
Duidelijkheid, consistent handelen en focus is essentieel om succesvol te zijn. Een leider die weet waar hij heen wil en daarnaar consequent handelt, zal eerder mensen meekrijgen. Verwarring is dodelijk en belemmert de actiegerichtheid van medewerkers. Leiders die een duidelijk beeld hebben van de weg die ze willen bewandelen creëren rust. De kracht van het duidelijk uitdragen van je boodschap, het onderbouwen ervan met passende beelden  die elkaar aanvullen en versterken bepaalt het succes van een implementatie.

Veranderen is niet eenvoudig. Het vraagt van de moderne manager een veelheid aan competenties.

0 reactie(s) op “Wat maakt een manager succesvol bij het doorvoeren van veranderingen?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.