Wat maakt iemand een talent?!

15/12/2015 Leestijd: 3 minuten

Velen onder ons kennen wel zo’n persoon. Je weet wel, iemand die alles lijkt te kunnen. Die alles lijkt te weten. Die alles gedaan lijkt te krijgen met veel passie. En vaak vraag je je af hoe die persoon dat toch doet?! Is er een geheime formule of een dieet dat ervoor zorgt dat iemand altijd uitblinkt? Of is het een natuurlijke aanleg? Wat maakt iemand een talent?

Zo ken ik een aantal personen die op de een of andere manier altijd bruisen van de energie. Een collega die naast het doceren en promoveren (PHD) ook tal van succesvolle vrijwilligersprojecten organiseert en actief is in zijn geloofsgemeenschap. Een kennis die naast haar fulltime baan bij een sociale instelling een succesvolle cateringservice gestart is en ook nog eens moeder is van twee kinderen. De gemene deler van deze personen is dat ze zich niet zozeer richten op prestaties, maar zich laten leiden door hun drijfveren. Zijn dit natuurlijke talenten?

Wanneer ik iemand vraag wat iemand een talent maakt krijg ik verschillende definities te horen. Het verbaast me dat velen vaak de focus leggen op geleverde prestaties. De context waarin iemand zijn talenten inzet wordt nauwelijks in ogenschouw genomen. Dat talent relatief is wordt met klem benadrukt in een rapport van het CPS (2009). Hierin komt naar voren dat iets goed kunnen, pas een talent wordt genoemd als de buitenwereld dat bijzonder en relevant vindt. Vierjarige kinderen die op een vuilnisbelt in India leven, kunnen allemaal met een steen een rat raken op een afstand van tientallen meters als de rat met eetbaar afval ervandoor wil gaan. In India kijkt niemand ervan op, terwijl een kind uit Nederland hierom bewonderd zou worden.

Dus dat zou betekenen dat uitzonderlijke prestaties niet per se gelijk staat aan talent, toch? De uitdrukking ‘in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst’ is hier wel op zijn plaats. Want laten we eerlijk zijn, door veel tijd en energie te stoppen in een toets kan iedereen wel een 10 halen. Maar de vaardigheid om in elke situatie een 10 te halen is wat een getalenteerde persoon onderscheidt van een gemotiveerde persoon. Performance is iets wat kan veranderen, talent is blijvend.

Door deze misvattingen  lopen er nog tal van ondergewaardeerde talenten rond die niet gezien worden. Rasmus Ankersen spreekt in zijn boek The Gold Mine Effect over ´fluisterend talent’. Talent dat zich nog niet heeft getoond en door de concurrentie nauwelijks wordt opgemerkt. Het volgende filmpje weergeeft duidelijk waarom dit de talenten zijn die een organisatie zou moeten aantrekken.

 

De handvatten die hij in zijn boek meegeeft zijn in het kort:

–          Kijk naar het verhaal achter de prestatie. Probeer te begrijpen wat mensen drijft en vooral hoe ze dit bereikt hebben.

–          Prestatie= potentieel talent – beperkingen. Zijn de beperkingen oplosbaar? Richt je dan op het wegnemen van deze beperkingen.

–          Stap af van het traditionele selectie-denken en maak de selectiepoort niet te smal. Probeer meer verschillende talenten te selecteren.

–          Plaats passie boven capaciteiten. Attitude en inzet zijn belangrijker dan de tot dan geleverde prestaties.

 

0 reactie(s) op “Wat maakt iemand een talent?!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.