Wat valt er te winnen in de wereld van HR-analytics?

16/11/2015 Leestijd: 4 minuten

Bij het nadenken over het  vervolg op mijn eerste blog over HR-analytics; een wereld te winnen, ging ik – oplossingsgericht als ik ben – gelijk aan de slag met de vraag ‘hoe doe je dat dan, die wereld van HR-analytics winnen?’

Zoals Peter Dona al opmerkte bij mijn vorige blog (HR analytics; een wereld te winnen, red.), is er nog weinig Nederlands materiaal over HR-analytics. Met het boek HR-analytics van Toine Al en Irma Doze in de hand als reisgids, vervolgde ik mijn reis door de wereld van HR-analytics.

Verkeerde afslag
Ik was lekker aan het grasduinen tussen HR modellen die je kunt gebruiken als vertrekpunt voor HR-analytics, maar terwijl ik daarmee bezig was, realiseerde me dat ik te hard van stapel liep. In gesprekken met HR-functionarissen krijg ik steeds vragen als: maar wat heb je er eigenlijk aan? wat kun je ermee? Ik had een verkeerde afslag genomen.

Ik sloeg een stap over. Ik ging van het ‘wat’ naar het ‘hoe’. Het ‘waarom’ sloeg ik over. Waarom zou je iets moeten willen winnen in de wereld van HR-analytics? Check: de titel van het boek van Tracey Smith: HR-analytics; the what, why and how. Helaas gaat dit boek eigenlijk ook gelijk van het ‘wat’ naar het ‘hoe’ en besteedt nauwelijks aandacht aan het waarom.

Extra meters voor niks?
Was deze toeristische route, deze extra meters, dan voor niks? Nee, want ik heb er het volgende van geleerd: Niet vergeten: begin met het einde voor ogen, stap 2 uit het model van Steven Covey voor effectief leiderschap. Focus is ook belangrijk in het proces van HR-analytics.

Wat valt er te winnen in de wereld van HR analytics?

Back on track: thema’s waar HR-analytics aan kan bijdragen
In mijn vorige blog heb ik verschillende bedrijven genoemd die voordeel hebben behaald door met HR-analytics aan de slag te gaan en heel algemeen beschreven dat je met HR-analytics kunt bijdragen aan het effectiever maken van de organisatie. Maar dit geeft nog onvoldoende antwoord op de vraag waarom je met HR-analytics zou moeten beginnen, wat HR-analytics kan bijdragen aan de doelstellingen van de organisatie.

Irma en Toine sommen in hun boek over HR-analytics 12 urgente HR-thema’s op waar HR-analytics kan bijdragen aan oplossingen, bijvoorbeeld: verlagen van verzuim en voorkomen van ongewenst verloop, duurzame inzetbaarheid, kwaliteit verbeteren, performancemanagement verbeteren, recruitment, innovatievermogen vergroten.

Twee voorbeelden
Tijdens mijn reis door de HR-wereld hoor en zie ik steeds meer vraagstukken waarbij HR-analytics een rol kan spelen in het vinden van antwoorden. Twee voorbeelden die ik in de afgelopen weken ben tegengekomen zijn:

Voorbeeld 1: verloop
Een organisatie die te maken heeft met medewerkers die al snel na indiensttreding weer vertrekken. Wat zijn mogelijke oorzaken van dit verloop? Heeft het te maken met verwachtingen van de organisatie qua sfeer en carrière mogelijkheden, die niet blijken te kloppen? Of speelt misschien de relatie met een leidinggevende een rol? Of een collega? Dit snelle verloop wil je voorkomen, want het opnieuw werven van nieuwe medewerkers brengt extra kosten met zich mee.

Voorbeeld 2: duurzame inzetbaarheid
Bij een andere organisatie werken veel mensen die al lang op dezelfde plek zitten. Daar speelt de vraag: hoe zorgen we dat deze medewerkers ook in de toekomst nog waardevol zijn voor onze organisatie? Hoe krijgen we ze in beweging? Hoe krijgen we ze aan het leren? Welke motivators werken wel en niet? Met deze inzichten kan de organisatie kosten besparen.

Hoe HR-analytics kan bijdragen?
Dat hangt van de vraagstukken en uitdagingen van je organisatie af. Daarvoor zul je zelf op onderzoek uit moeten. Heel globaal kun je vijf voordelen onderscheiden (ook uit het boek van Toine en Irma):

  1. Direct kunnen bijdragen aan de organisatiedoelstellingen
  2. Besparen van tijd en kosten en het inrichten van snellere processen
  3. Betrouwbare prognoses kunnen maken
  4. Nauwkeuriger inzicht verkrijgen in de interne organisatieprocessen
  5. Vergroten van de betrouwbaarheid van beslissingen

Reageer
Wat zijn vraagstukken en/of uitdagingen die spelen in jouw organisatie? Welke modellen en methodieken gebruik je in je werk voor het maken van HR beleidsplannen of jaarplannen?

0 reactie(s) op “Wat valt er te winnen in de wereld van HR-analytics?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.