Wat voor leidinggevende -coach ben je: traditioneel of provocatief?

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Medewerker: “Ik heb vorige week bij het werkgroepoverleg een presentatie gehouden over de strenge WIA beoordelingen bij het UWV. Ze vroegen of iemand dat wilde doen en toen heb ik mijzelf aangemeld.”

Leidinggevende -coach: “Was je dronken of zo? Dat kun je toch helemaal niet? Of was het een poging om je collega’s te vermaken? Die moesten zeker erg lachen. Wat een bizar idee, man. Maar ook heel geestig.”

Laat dit een voorbeeld zijn van een extreme aanpak van een provocatieve leidinggevende –coach.

De positieve insteek die de traditionele leidinggevende -coach kiest, heeft niet altijd het gewenste effect. Hoe harder mensen roepen dat het goed komt, hoe harder je daar zelf vaak aan twijfelt.

Hierbij een paar verschillen tussen de traditionele leidinggevende en de provocatieve leidinggevende.

 

Traditionele LG Provocatieve LG
Luistert actief valt de medewerker in de reden
Reageert begrijpend reageert spottend
Moedigt de medewerker aan toont een gezond wantrouwen

 

De provocatieve leidinggevende – coach pakt dus het begeleiden van zijn medewerkers bewust heel anders aan. Zelfs als de medewerker kan aantonen dat hij een belangrijke vooruitgang heeft geboekt, dan nog zal de provocatieve LG er pessimistisch op wijzen dat één zwaluw nog geen zomer maakt. Maar in veel gevallen laat de uitstraling van de provocatieve LG zien dat hij niet echt zo wantrouwend is. Hij doet het alleen maar om zo de medewerker aan te zetten tot een nog grotere zelfovertuiging en daadkracht. Dat is het kernidee van provocatief LG.

De harde aanpak brengt een schok teweeg en de kracht van die explosie zet mensen in beweging. Bovendien kunnen de mensen wel tegen een stootje. Volgens de provocatieve LG hebben de medewerkers veel meer veerkracht dan de gemiddelde leidinggevende denkt en zijn ze in staat om zelf de waarheid onder ogen te zien.

Het is wel cruciaal om te weten uit welke verschillende typen persoonlijkheden het team is samengesteld. Dat is vaak de onderliggende reden waarom mensen in het team botsen. Of waarom ze juist fantastisch met elkaar kunnen werken.

Een goede leidinggevende observeert interactieprocessen om de onderliggende patronen op te sporen die het functioneren van een individu of het team belemmeren.

Onder leiding van een leidinggevende die tegelijk een coachende rol aanneemt, kan het team zich ontwikkelen van los zand tot een hecht samenwerkingsverband. Maar…. Ook hier geldt: het team moet het zelf doen. Naar de motivatiedrang verwijs ik je naar mijn vorige webartikel  “Leidinggevende: een motivator of toch niet?”  Hoe controversieel kunnen deze opvattingen zijn?

0 reactie(s) op “Wat voor leidinggevende -coach ben je: traditioneel of provocatief?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.