Wat zijn de juiste keuzes voor jouw carrière?

01/05/2017 Leestijd: 4 minuten

Bij carrière maken, hoort soms keuzes maken op basis van bedrijfspolitiek, financiën verantwoordelijkheidsgevoel en loyaliteit. Om verder te komen, of om juist te blijven waar je bent. Dat zijn geen intrinsieke keuzes, en dat kan flink gaan wrikken. Je mist een doel waardering of zingeving. Gevolg? Je bent niet meer blij met je werk. En je bent daar niet alleen in. Een derde van de werknemers in Nederland geeft bijvoorbeeld aan geen begrip of ondersteuning van leidinggevenden te ervaren.

Het is dus de kunst om jezelf de goede kant op te sturen, ook wel innerlijk leiderschap genoemd. Oftewel: uitzoeken wat jou drijft en jou weerhoudt. Wat jij wèl en juist níet nodig hebt. Wat jouw mindset is en hoe je daarmee het beste uit je carrière haalt.

Dit is niet gemakkelijk maar loont wel de moeite. Als jij tevreden en energiek bent, presteer je beter en meer op je werk. We kennen allemaal de uitspraak van Confucius: ‘Geef me werk dat bij me past en ik hoef nooit meer te werken.’ En de beste man had een uitstekend punt, als je het mij vraagt.
Om zover te komen, is het van belang een aantal belangrijke vragen beantwoorden: wat is jouw persoonlijke kracht en waar word je nou echt blij van? Wat wil je daarmee en hoe kun je dat bereiken? Door deze focus aan te brengen, help je jezelf de juiste keuzes te maken en zo te komen waar je wil zijn. Een aantal handvatten om mee aan de slag te gaan:

Durf los te laten

Het is niet makkelijk, maar stap uit je comfortzone. Laat los wat je tegenhoudt en niets toevoegt, dan heb je twee handen vrij om nieuwe dingen aan te pakken. Accepteer de situatie zoals hij is, verander wat je kan en laat de rest achter je. Het is niet makkelijk om los te laten, maar vasthouden is vaak nog moeilijker.

Luister naar de beren op je weg

Iedereen heeft onzekerheden en angsten. Dat creëert de welbekende beren op de weg. Maar zijn die beren wel zo slecht of gevaarlijk? Ze staan daar vaak niet voor niets, dus ga eens naar ze toe en bekijk ze van alle kanten. Vaak vertellen ze je iets waardevols. Dus ren niet weg en grijp deze kans om te groeien.

Stop met ‘moeten’

Zoek naar een balans tussen ‘moeten’ en ‘willen’. Dit doet wonderen voor je energie levels. Als je teveel ‘moet’ is er nauwelijks nog ruimte voor ‘willen’. Terwijl je de beste ideeën krijgt als je even niets ‘moet’. Door je hoofd even leeg te maken, krijgen nieuwe ingevingen de ruimte, ben je creatiever en heb je beter overzicht.

Patronen onder de loep

Ieder mens heeft ingesleten patronen. Privé en op het werk. Dit lijkt vertrouwd en is gemakkelijk, maar toch leveren patronen door de jaren heen vaak meer last op dan gemak. Zelf is het moeilijk te zien welke patronen dit zijn, omdat je ze al zolang meedraagt. Zoek uit welke patronen je valkuilen zijn en kies bewust voor een andere weg.

Denk positief

Je doet wat je denkt. Als je denkt “Het lukt me niet”, dan lukt het ook niet. Je hebt het vermogen je hersens te sturen, dus stuur de goede kant op. Proberen is maar 50% kans. Doe het gewoon! Je zal jezelf verbazen. Vergeet je niet te zwaaien naar de beren op de weg?

Positief denken in drie stappen:

  • Jij bent de enige die jouw gedachten regisseert. Stuur jezelf bewust de goede kant op.
  • Voor ieder probleem is een oplossing. Denk jij in problemen of in oplossingen? Volg je een doemscenario of pak je een oplossing aan?
  • Doe bewust dingen die je leuk vindt, met mensen die je energie opleveren.

Leiderschap

Makkelijk is het niet, maar het is wel de moeite waard. Door bij jezelf te blijven en zo de juiste keuzes te maken, ga je elke dag weer met energie aan de slag. Je staat in je kracht, doet iets dat goed bij je past, en het geeft je een gevoel van zingeving. Je hebt weer de wind mee, in plaats van tegen en dat geeft je vleugels.

Blijf jezelf vragen stellen en blijf keuzes maken die goed voelen. Doe dit zelf of samen met een coach. Die kan je helpen met de juiste vragen en het zoeken naar ingesleten patronen. Hoe dieper je gaat, hoe dichter je bij jezelf komt. Onthoud: zonder wrijving geen glans. Dus zet door en je zal jezelf dankbaar zijn.

0 reactie(s) op “Wat zijn de juiste keuzes voor jouw carrière?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.