Volgens de auteur stellen veel mensen zich deze vraag: Wat zou Steve in mijn situatie gedaan hebben? Misschien is dat waar: Steve Jobs is een van de grote Helden van deze tijd. Hij is niet alleen de ‘man-van-Apple’, maar ook de man die vier gevestigde industrieën veranderde: de computer-, muziek-, film- en telecombranche zijn radicaal anders dankzij Steve. Dit boek belooft de lezer de ‘7 principes voor succes’ te onthullen.
Zeven principes
Dit zijn volgens de auteur de zeven principes die Jobs volgde:
1. Doe waar je van houdt (carriere)
2. Sla een deuk in het universum (visie)
3. Stimuleer je hersenen (gedachten)
4. Verkoop dromen, geen producten (klanten)
5. Zeg nee tegen duizend dingen (ontwerp)
6. Creëer waanzinnig goede ervaringen (ervaring)
7. Ken je boodschap (verhaal)
Als ik dergelijke rijtjes tegenkom, zoals bijvoorbeeld bij Covey (2004), dan voel ik aarzeling. Er wordt de suggestie gewekt dat iets zeer uitzonderlijks bereikbaar is voor iedere lezer. Een beetje vergelijkbaar met Hoe word ik miljonair, waarbij het kopen van het boek dat dat belooft, een stapje in de verkeerde richting lijkt. Toch is het een handig lijstje. Alleen al het eerste principe komen we vaker tegen in de literatuur (Semler, 2003, 2010). Mensen die van hun werk houden, doen het beter (“A happy worker is a productive worker”). En Visie en Verhaal mogen natuurlijk nooit ontbreken in het werk. Net als ‘nee’ zeggen. Maar goed, dan ben je nog geen Steve.
Wat ontbreekt in het lijstje zijn naar mijn mening een paar andere aspecten in zijn leven:
8. Het besef van de tijdelijkheid van het leven (Jobs, 2005), zeker toen zijn dodelijke ziekte zich openbaarde.
9. Zijn drammerige, tirannieke, egocentrische persoonlijkheid (Deutschman, 2001; Isaacson, 2011; Schoonman, 2012).
10. Gewoon geluk. Je bent toevallig ergens op het juiste moment, op de juiste tijd.
En vergeet nummer 11 niet:
11. Genius is one percent inspiration and ninety-nine perspiration (Thomas Alva Edison, 1903).
S-curves
Een S-curve geeft het verloop van de groei en het verval van tal van dingen weer. Je treft ze bij levende organismen, het weer, chemische processen en zeker ook in de economie. Sommige organisaties zijn start-ups die net beginnen aan een groeicurve, andere zijn lang bestaand en doen weinig anders dan op efficiënte wijze bestaande producten of diensten uit melken. Door Robertson (2003, 2005) is de link gelegd tussen persoonlijkheid en groeicurven. Sommige mensen passen beter bij de beginstadia, anderen bij de volgende stadia van een organisatie. De ene positie is dus niet wenselijker dan de andere. In het geval van Apple was Jobs de grote innovator, steeds aanwezig bij beginnende S-curven. De huidige CEO (Tim Cook) is meer de optimalisator (Kelly, 2012). Zie ook onderstaande grafiek, afkomstig uit Robertson en Schoonman (2013).
Conclusie
Succes leren uit een boekje is een dubieuze onderneming. De zeven principes uit het boek zijn op zich waardevol. Er ontbreken echter een paar dingen, zoals persoonlijkheid, omstandigheden, geluk en niet te vergeten het stadium waarin een organisatie zich bevindt. Niet iedereen hoeft een Steve Jobs te zijn. En dat is maar goed ook. Als jij iemand bent die het prima vindt om ‘op de winkel te passen’, volg dan principe 5: zeg gewoon ‘nee’ tegen de gedachte “Wat zou Steve gedaan hebben?”
Referenties
Geef een antwoord