Wij krijgen steeds vaker de vraag van werkgevers: “Wat zijn nou arbeidsvoorwaarden van deze tijd?” en “Wat moeten we nou wel of niet aanbieden om een aantrekkelijke werkgever te zijn?” In dit artikel geef ik weer hoe je hier als werkgever over na kunt denken, leg ik uit hoe wij dat aanpakken in ons project ‘het nieuwe beoordelen en belonen’ en eindig ik met wat leuke voorbeelden uit de praktijk.
Onderzoek naar arbeidsvoorwaarden
In de focusgroepen met werknemers, welke Doreen van der Pols en ik veel uitvoeren bij werkgevers brainstormen we met elkaar over arbeidsvoorwaarden. Hiervoor gebruiken we verschillende methoden. Één van de methoden welke naar ons idee goed werkt is de arbeidsvoorwaarden brainstorm waarbij we met medewerkers bekijken welke huidige arbeidsvoorwaarden ze al heel goed vinden en een top 5 maken van arbeidsvoorwaarden die ze graag aangepast zien. Zo krijgen we inzicht in wat werknemers echt willen behouden, maar ook wat ze nog sterk missen.
Waarom doen we dit met de medewerkers?
Het fijne van dit proces samen met medewerkers doorgaan is om de juiste keuzes maken voor de mensen die passen bij je bedrijfscultuur (die werken immers al bij je). Ook zien we nog wel eens dat er in paniek een dure leaseregeling wordt aangeschaft of pensioenregeling, terwijl de medewerkers hier in de praktijk helemaal niet op zitten te wachten en liever willen dat budget voor secundaire arbeidsvoorwaarden naar andere keuzes gaat.
Kernwaarden
Ik noemde net al verschillende methoden om hiermee aan de slag te gaan. Wat ik ook een mooi onderdeel vind van het onderzoek wat we doen is bekijken hoe je de kernwaarden kunt koppelen aan passende arbeidsvoorwaarden. Bijvoorbeeld is één van de kernwaarden “werken in vrijheid” kijk dan of je iets kunt doen met het aantal vakantiedagen of vrijheid in remote werken. Zijn er kernwaarden gekoppeld aan vitaliteit en gezondheid? Besteed dan je arbeidsvoorwaardenbudget aan sport en gezonde voedingsactiviteiten, of juist aan een coach als je het hebt over mentale gezondheid. Sta je als werkgever voor duurzaamheid, kijk dan of je dit toe kunt passen in de vergoeding van het vervoer van de medewerkers. Zo ga je actief aan de slag met de kernwaarden die voor jouw bedrijf van toepassing zijn.
Leuke voorbeelden uit de praktijk
Die zijn er genoeg. Van strijkservice, oppas van de zaak voor jonge ouders, geluksdagen, innovatiedagen waarbij je mag experimenteren als developer met AI tot met elkaar bootcampen tijdens werktijd en werkgevers die trouwjurken en kinderwagens vergoeden. Echter, probeer geen copy cat te zijn en kijk eerst of hetgeen wat je kiest past bij jouw organisatie, kernwaarden en vooral bij wat de medewerkers echt belangrijk vinden.
Conclusie
Naast goede (secundaire) arbeidsvoorwaarden zijn extra’s in waardering en complimenten enorm bepalend indien je medewerkers wilt motiveren. Hier zal ik verder op in gaan in een volgend artikel. Wil je hier nu al meer over weten? Stuur ons een berichtje of volg ons op linkedin: https://www.linkedin.com/in/sannequint/.
Geef een reactie