Wederkerig commitment

12/01/2015 Leestijd: 3 minuten

Vanmorgen heb ik even gegoogled. Op HR-trends 2015. Een bloemlezing van ‘hits’ volgt – en het ene lijstje is nog mooier dan het andere. E-HRM, Talentmanagement, Flexibilisering… zomaar wat termen die hoog scoren. Mijn conclusie: het blijft gaan om ‘binden & boeien’. Ook in 2015.

Binden & Boeien
Trends zijn hoog-over. Dat is logisch, want daar kun je pas trends zien (of denken te zien). Maar telkens weer blijkt het heel moeilijk om die trends te vertalen naar de werkvloer. Naar jouw en mijn dagelijkse praktijk. Wat betekent zo’n trend nu voor mij?
In onze praktijk – wij houden ons bezig met participerend plannen – werken we met mensen en teams in die praktijk. Op de werkvloer in de waan van de dag waar manager en medewerkers hand in hand gaan. Of moeten gaan. En waar binden en boeien ook juist de grote uitdaging blijft.

Ahaa-erlebnis
Bij een traject bij een ‘corporate’ zag ik recent een heel treffende ‘ahaa-erlebnis’ bij een manager. Het gesprek had natuurlijk betrekking op participerend plannen. Maar dan niet het ‘trucje’; nee – het ging om de randverschijnselen en ontwikkelingen. Over vertrouwen, leiderschap, goed werkgeverschap, teambuilding, productiviteit, effectiviteit en efficiency. Maar ook over de cultuur en het oplossende vermogen van ‘de workforce’. De medewerkers dus.

Niet lang daarvoor had deze manager wegens vakantie veel werk gemaakt van een overdracht aan 1 van zijn collega’s. Een collega met potentie, die hij zijn overdracht volledig toevertrouwde. Tot in detail was omschreven wat er tijdens twee weken allemaal te gebeuren stond en op welke manier dat dan afgehandeld zou moeten worden.

Bij terugkeer bleek dat – natuurlijk – ook allemaal behoorlijk volgens plan te zijn verlopen. Maar….!!
Ongeveer tegelijkertijd kwam de manager erachter dat deze medewerker in de stad waar hij woont een compleet radio-station runde. Een werkend bedrijfje, met dagelijkse uitzendingen, met luisteraars, adverteerders en sponsors, met leuke gasten. Iets dat je alleen kunt neerzetten met het juiste ondernemerschap, de passie en verbondenheid. Huh…? Kan-ie dat? Ahaa….

Hoe goed kent u uw workforce?
Door met een uitgebreide overdracht een medewerker te ‘helpen’, damt u feitelijk het eigen denkvermogen en de eigen verantwoordelijkheid in. Goedbedoeld, natuurlijk – maar zeer improductief.
En vermoedelijk gebeurt dat veel en vaak. Dat is dan ook de reden dat veel medewerkers buiten het werk allerlei initiatieven nemen waar ze in het werk niet aan toekomen. Waar ze niet voor worden uitgedaagd of gevraagd. En waar managers kennelijk niet op zitten te wachten.

Terwijl de werkelijkheid andersom is.
U wilt ondernemende en initiatiefrijke mensen in uw team. Die versnellen zaken, die lossen zelf problemen op en zijn daar vervolgens apetrots op. Het enige dat u dan nog hoeft te doen is een compliment zo hier en daar.

Advies
Ontdek het potentieel dat in uw organisatie beschikbaar is. Ontdek uw collega’s en de verborgen skills en competenties. Een geringe investering met een hoog rendement. Uw commitment levert onmiddellijk commitment op van uw collega’s. Het blijkt wederkerig. En zal zichzelf versterken – wat uitstekend helpt bij binden en boeien.

0 reactie(s) op “Wederkerig commitment”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.