Weet u of HR in het basispakket zit?

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

De tweede helft van het laatste kwartaal van elk jaar worden we geteisterd door de reclames van “de” ziektekostenverzekeringen. We moeten overstappen en worden geprikkeld om na te denken over onze dekking. Een vraagje (eigenlijk meerdere…): weet jij nog hoe het zit? Kun je me aangeven waarom je zou gaan overstappen? Wat is je huidige dekking? En kan dat overstappen wel?

Het is net als met elektriciteit: je kunt niet zonder, het komt uit het zelfde stopcontact en ruikt niet anders. Is met de ziektekostenverzekering eigenlijk hetzelfde: je gaat nog steeds naar dezelfde dokter en hetzelfde ziekenhuis en je kunt ook niet makkelijk overstappen.

Het is een schande dat er zulke dure mediacampagnes worden gehouden, terwijl er oudere mensen wegkwijnen in verpleegtehuizen omdat er onvoldoende geld is voor basiszorg…

Zit HR in het basispakket?

Irritatie is bij mij altijd een bron voor inspiratie (of transpiratie…). Ik moet me ergens over kunnen opwinden om in beweging te komen (en te gaan bloggen). Dan komt het “gansche raderwerk weer op gang”. Voor degene die mij kennen weten dat de HR rol mij zeer bezig houdt.

In algemene termen zit HR nog steeds in het basispakket. De basale operationele HR diensten worden zeker (nog) afgenomen. Ik denk zo aan personele data en dossiers, salarisverwerking, wet en regelgeving, arbeidsvoorwaarden. Dus deze vraag beantwoord ik voor nu met ja. Want…employee-portals nemen steeds meer onderdelen van dit HR basispakket uithanden en leggen het proces in de lijn: bij management en medewerker. Zo is er de analogie met een verzekeraar die je zelf de opties in je ziektekostenverzekering laat aan en uitzetten: de mens in control!

…en de aanvullende verzekering dan?

Deze vraag is wat lastiger te beantwoorden. Het werk(slag)veld overziend: in het aanvullende pakket zit: de Business Partner, de Talentmanager, de Recruiter, de HR Analyticus, het HR MR-lid. Oftewel de meer specialistische of vakvolwassen rollen. Als een bedrijf of organisatie de Human Resources serieus neemt, dan is dit aanvullende pakket wel degelijk ingevuld. Als je waarde hecht aan het koesteren van je talent, als de leiding vóór gaat in het ontwikkelen van hun mensen, ja dan is er sprake van vanzelfsprekende aandacht en interesse in het aanvullende pakket. Indien het niet ingevuld wordt, loop je net als bij de ziektekostenverzekering het risico op zeer hoge (faal)kosten. Zo simpel lijkt het. En is het ook (bij u?).

0 reactie(s) op “Weet u of HR in het basispakket zit?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.