Welk boek moet je lezen om HR op een hoger niveau te tillen?

03/10/2012 Leestijd: 3 minuten

Na het lezen van Ulrich’s Human Resource Champions (review), ben ik door mijn must-read HR boeken heen. Vandaar de vraag: welk boek moet je echt gelezen hebben om HR (in een organisatie) op een hoger niveau te tillen?

Omdat alleen deze vraag een nogal magere blogpost maakt, zal ik kort een aantal titels omschrijven die mij iets belangrijks hebben geleerd en die ik anderen ook graag aanraad.

Leiding geven zonder bevelen, door Filip Vandendriessche

 

leiding geven zonder bevelen (Leiding geven zonder bevelen.jpg)

Dit boek, dat je erg snel doorleest, beschrijft ontzettend helder de management stijl die de laatste tijd zeer in trek is. En die goed past bij kennisintensieve organisaties: een meer empowerende management stijl waarbij het initiatief bij de werknemer ligt en de criteria die de basis vormen voor werk en opdrachten uit de manager komen. Het boek is krachtig omdat het een zeer ver-dragend idee eenvoudig en laagdrempelig opschrijft. Je kunt het boek twee keer lezen en zo tot een veel dieper inzicht in managementstijlen komen.

De 7 eigenschappen van effectief leiderschap, door Stephen Covey

 

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap - Stephen Covey (De zeven eigenschappen van effectief leiderschap - Stephen Covey.jpg)

Het concept van de emotionele bankrekening is enorm bruikbaar bij het verklaren van organisationele problemen. Covey reduceert deze problemen tot p/pc (productie/productie capaciteit) problemen. Wanneer de vraag iemands productiecapaciteit overstijgt, ontstaat er stress. Iemand die langere termijn wordt bloot gesteld aan dit soort stress, neemt af in flexibiliteit en bereidheid tot verandering, werk en inzet. Coveys concept van de emotionele bankrekening leert ons dat we in zulke situaties moeten investeren in de relatie met die persoon (en in zijn productiecapaciteit, volgens het p/pc concept). Door de investeringen in de relatie, groeit de bereidheid tot verandering, inzet en werk. De rode lijn onder beide concepten is aandacht voor de balans in iedere werknemer tussen wat van hem gevraagd wordt en wat hij kan.

Mintzberg on Management, door Henry Mintzberg

 

Mintzberg on management (Mintzberg on management.jpg)

Mijn eerste uitgebreide review op Expand ging over dit boek, omdat niemand een beter inzicht verschaft in organisaties dan Henry Mintzberg. Door het hele boek heen proef je de ervaring waaruit Mintzberg put als hij zijn configuraties uiteenzet. Steeds als ik een nieuwe organisatie leer kennen, probeer ik te zien welke configuratie ze heeft. Dit verschaft altijd net een stukje extra inzet – en vaak ook meer begrip van de organisatiecultuur.

Andere boeken waar ik veel uit heb gehaald zijn: De 9+ organisatie (over excelleren als organisatie), The knowledge creating company (Nonaka en Takeuchi, over kenniscreatie), The starfish and the spider (over minder-hiƫrarchisch organiseren) en Zombie business (over het schrappen van overbodige regels, over dit onderwerp zijn meerdere leuke boeken geschreven).

Wat zijn jouw aanraders?

0 reactie(s) op “Welk boek moet je lezen om HR op een hoger niveau te tillen?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.