(Werk?)Gelukzoeker

16/01/2018 Leestijd: 4 minuten

Werkgeluk, er is al veel over gezegd en steeds meer over geschreven. Wat bepaald mijn werkgeluk? Eerder schreef ik al dat ik een interessant jaar achter de rug heb; een jaar waarin ik wegtrok van de corporate wereld en een carrière als gelukzoeker begon. Hoe controversieel in deze tijden dit woord ook gebruikt word. Zijn we niet allemaal opzoek naar geluk in ons bestaan?
De één door het jaarlijkse eindejaarslot te kopen, de ander door een mooi reis te maken? Ja,en daar zit ‘m ook de crux van werkgeluk. Werkgeluk is voor iedereen iets anders, net als stress door iedereen als anders wordt ervaren. Als je tien mensen eenzelfde functie zou laten uitvoeren en je zou deze tien personen afzonderlijk vragen of ze stress ervaren dan zullen er verschillende antwoorden zijn. Dit zelfde is het geval met werkgeluk. Het mooie van werkgeluk is dat zodra je kan aangeven hoe gelukkig je bent, je ook kan aangeven hoe gelukkig je zou willen zijn.

Werk? Gelukzoeker

Een klein onderzoek op Google naar werkgeluk leidde tot 139000 zoekresultaten, ik besloot mijn eigen onderzoek te doen en eerst terug te kijken. Vanuit het coachen heb ik ooit een oefening ervaren waarbij ik op een denkbeeldige lijn van 1 tot 10 moest gaan staan om aan te geven hoe gelukkig ik in mijn functie was. Waarbij 1 de lage score was en 10 de hoge score. Daarna was de opdracht om de lijn te tekenen en te verbeelden wat ik ervaarde in mijn huidige functie, mijn functies in het verleden en wat ik hoopte te vinden in een toekomstige functie. Het kleurgebruik was onbewust heel treffend. Het rood wat ik in het verleden en in de toekomst gebruikte gaf de dynamische rollen aan die ik had en ambieerde, het groen waarin ik momenteel zat gaf een stabiele, maar niet dynamische rol aan waarin ik mij destijds bevond. Achteraf een logische rol, mijn privéleven eiste een grote plek op; ik was net moeder geworden en was bezig om mijn ambitie en mijzelf terug te vinden. Er was geen behoefte aan een dynamische werkomgeving het was thuis al hectisch genoeg. De oefening hielp me om te zien waar toekomstige rollen aan moesten voldoen wilde ik daarin gelukkig zijn.

Het maakt voor mij duidelijk dat je privé omstandigheden zeker van invloed zijn op je werkgeluk. Ik herhaalde de oefening, want door de tijd veranderd ook steeds weer je beeld van wat je gelukkig maakt in je werk. Zie hier mijn persoonlijke top 5 van wat mijn werkgeluk bepaald:

1. Autonomie.
De vrijheid hebben om je werk in te delen en aan te pakken zoals je wilt inclusief fouten maken. Voor mij betekent dit een eind aan micromanagement, een begin van innovatie en creatieve ideeën.

2. Zinvol werk doen.
Duidelijk weten waarom je iets doet, waar je aan bij draagt, wat het betekent aan het eind van de keten. In een team zou ik zeggen dat je weet waar je als team voor staat en hoe ieder individu daaraan bijdraagt.

3. Lol hebben.
Jaahaa! Iedereen heeft het tegenwoordig druk maar het zou zo mooi zijn als iedereen tegenwoordig lol heeft. Voor mij essentieel in het werk, ruimte hebben om lol te hebben. En dan bedoel ik ruimte in agenda’s om als team gezamenlijk een lunch te hebben of een kop koffie te drinken.

4. Doen waar je goed in bent.
Iedereen is ergens goed in, ben je op een punt aan beland waar je dit even niet meer weet, spreek hierover met anderen en probeer te achterhalen wat dit is. Door te weten waar je goed in bent kan je jezelf en anderen helpen, wat een positief effect heeft op je werkgeluk.

5. Gewaardeerd worden.
En dan bedoel ik niet financieel maar de gewone “dank je wel” of “goed gedaan” zorgt ervoor dat je trots bent op wat je doet, waar je werkt en dat je een echte fan wordt van jouw organisatie.

Zoals gezegd dit is mijn persoonlijke top vijf. Misschien is het herkenbaar voor je, misschien ook niet. Mijn tip is te bedenken wat jouw werkgeluk bepaalt en dat als een soort kompas mee te nemen op jouw persoonlijke reis als gelukzoeker (want dat zijn we toch allemaal een beetje).

0 reactie(s) op “(Werk?)Gelukzoeker”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.