Werk jij door tot in de late uurtjes?

03/04/2013 Leestijd: 3 minuten

Vorige week  zat ik op gesprek  bij een headhunter voor een geweldige HR Business Partner functie, echt zo’n baan waar je je meteen helemaal op wilt storten. Enthousiasme alom, maar toen kwam de vraag ‘het is toch niet zo dat je om half 6 de kinderen moet ophalen bij de naschoolse opvang en dan met spoed de deur uitrent?’

Het bleek dat het (internationale) management  niet zo gecharmeerd was van  alle leuke ‘Nieuwe Werken’ afspraken (lees ‘de zo-zo Nederlandse arbeidsethos’). Zij  zoeken fulltime plus inzet. Dus fulltime werken; 5 dagen per week; lange dagen maken en zeker geen thuiswerk of flexibele werk afspraken.

Was het naïef om te denken dat flexibel werken een volledig ingeburgerd principe is? Krachtig middel om de moraal te verhogen, werktevredenheid te bevorderen en ongewenste uitstroom te voorkomen? Of is het in de praktijk toch anders?

Er is al veel gesproken over het besluit  van Yahoo! CEO Marissa Mayer om alle thuiswerkregelingen af te schaffen. Dit is inmiddels ook opgevolgd door BestBuy die hun prestatiegerichte cultuur terug veranderen naar een ‘9-5 op kantoor’ oriëntatie. En uit recent onderzoek van O2 in de UK blijkt dat 4 op 5 ondernemingen zeggen dat ze flexibel werken ondersteunen en dat minder dan 1 op 5 werknemers dit daadwerkelijk herkent.

Wil jij als HR professional nu meteen je mouwen oprollen en aan de slag gaan om deze ‘achterhaalde’ denkbeelden te doorbreken? Hebben de Yahoo’s van de wereld het gewoon niet begrepen en zijn ze bang om los te laten, de werknemer te vertrouwen of niet in staat duidelijke deliverables te stellen?

Of merk je dat je zelf ook tegenstrijdige denkbeelden hebt? Zie je voor jezelf de voordelen heel duidelijk en ben je ervan overtuigd dat flexibeler werken je niet alleen gelukkig maar ook veel productiever maakt? Of is er toch een stemmetje dat zegt dat flexibel werken je terecht minder interessant maakt voor een toekomstige werkgever? En vind jij het soms ook ‘gewoon gemakkelijker’ als iedereen aanwezig zou zijn is voor die wekelijkse team meeting?

Marissa Mayer zou waarschijnlijk zeggen dat om succesvolle organisatorische veranderingen door te voeren, je een stevig standpunt moet durven innemen. Niet een compromis zoals we dat zo graag zien, maar een stevige visie met niet te veel ruimte voor interpretatie. Geen tegenstrijdige gedachten, maar een alles of niets uitgangspunt om de bal aan het rollen te krijgen. We vinden haar denkbeelden vanuit een HR perspectief misschien niet ‘chiq’ maar ze staat er wel voor.

En wat deed ik? Ik wilde nog tegen de headhunter zeggen dat ik mezelf als Katie Bickerstaff (Britse CEO van elektronica gigant Dixonx) zag. Zij werkt extreem lange dagen maakt, reist de wereld rond voor haar werk en is 24/7 beschikbaar voor haar medewerkers…..maar werkt wel ‘maar’ 4 dagen per week zodat ze een dag met haar jonge kinderen kan doorbrengen. Maar ik zei uiteindelijk helemaal niks en dacht alleen “balen dat ik daar niet kom te werken. Daar had ik graag de zaken een beetje opgeschud.”

Dit artikel is geschreven door gastblogger Jeannie Gielen.

0 reactie(s) op “Werk jij door tot in de late uurtjes?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.