Werkgeluk: trend of prioriteit?

17/05/2019 Leestijd: 2 minuten

Werkgeluk is hot. Steeds meer werkgevers worden bewust van de rol van werkgeluk en bereid om hierin te investeren. The war on talent is still going strong, waardoor veel organisaties nieuwe manieren proberen te vinden om talent te binden en te boeien.

Voor veel mensen neemt werken een aanzienlijk deel van hun leven in beslag. Door digitalisering neemt de snelheid van werken toe. Dit vertaalt zich in een stijging van burn-outklachten bij werknemers. Ruim een miljoen Nederlanders lopen jaarlijks risico op een burn-out of andere werkgerelateerde aandoeningen. Deze medewerkers zouden baat hebben bij meer positieve werkervaringen (Arbobalans 2018; CBS | TNO).

Wat is werkgeluk?

Werkgeluk is meer dan alleen ‘plezier’ in je werk hebben. Voldoening, geprikkeld worden, uitgedaagd worden en voldoende positieve sociale interacties en steun ontvangen zijn allemaal van belang. Werk moet motiveren. Het zorgt voor een positieve bijdrage aan jouw leven en geluksgevoel. Er zijn veel verschillende definities van werkgeluk. Hieronder mijn favorieten op een rij:

‘Werkgeluk is het gevoel van geluk dat je krijgt van je werk’

‘Werkgeluk is een mindset die medewerkers in staat stelt hun prestaties te maximaliseren en hun potentieel te benutten’

Geluk gaat over het ervaren van positieve emoties. Het gaat verder dan enkel het ervaren van plezier. Het gaat ook om diepere emoties zoals verbondenheid, zingeving en inspiratie. Werkgeluk betekent voor mij onder andere dat ik blij word van mijn werk omdat ik ervaar dat mijn talenten aansluiten bij wat ik doe, dat ik een bijdrage lever aan een hoger doel, voldoende uitgedaagd wordt, dat ik verder kan groeien en dat ik in verbinding sta met andere mensen.

5 geluksfactoren

Er is geen gouden route om te komen tot een ‘gelukkige organisatie’ met gelukkige medewerkers. Net zoals een hoeveelheid aan definities van werkgeluk zijn er ook veel verschillende modellen en overzichten omtrent geluksfactoren. In de kern komt dit veelal neer op de volgende factoren:

De winst van werkgeluk

Gelukkige werknemers dragen bij aan succes. Medewerkers die goed in hun vel zitten zorgen gemakkelijker voor het krijgen en behouden van tevreden klanten. Geluk op de werkvloer resulteert in:

• 33% meer winst
• 45% meer productiviteit
• 37% meer sales
• 300% meer innovatie
• 50% minder veiligheidsincidenten
• 66% minder verzuim
• 80% minder burn-out

Geloof jij ook dat het investeren in het geluk van je medewerkers zorgt voor meer rendement op de werkvloer?

Bron: de Bondt, 2016

0 reactie(s) op “Werkgeluk: trend of prioriteit?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.