Werkzoekenden op zoek naar de baas in zichzelf – Who’s the boss? Really?

26/07/2013 Leestijd: 4 minuten

Het valt niet mee, een werkritme te vinden in je (onvrijwillig gestarte) baan als werkzoekende. Tot nu toe was je gewend dat er op zijn minst een functiebeschrijving, inwerkperiode en ervaren collega aanwezig waren om je in te werken bij de start van een nieuwe baan. Bij deze baan, met toch een hoge mate van prestatiedruk, ontbreekt dat allemaal. Je moet het zelf maar zo’n beetje uitzoeken, daar komt het op neer.

Natuurlijk, er is het oerwoud aan informatie op internet. Op LinkedIn groeien de groepen voor werkzoekenden elke dag, op Twitter hoef je niet lang te wachten op de volgende tweet waarin iemand aangeeft werk te zoeken en op Facebook ken je vast ook nog wel iemand die op zoek is naar werk. Maar als al die informatie je als werkzoekende iets brengt is het wel verwarring. Want hoe zorg je er nou voor dat je weer zo snel mogelijk van die (rot) baan als werkzoekende af komt?

Als Levende Sollicitatiegids spreek ik veel werkzoekenden die – vanzelfsprekend – op zoek zijn naar werk maar die nog meer op zoek zijn naar kaders om in te werken, afbakening van taken, naar richting. Want dat is óók wat er ontbreekt in hun nieuwe baan: een leidinggevende. Daarmee zijn werkzoekenden in hun werk misschien wel voor de eerste keer in hun loopbaan hun eigen leidinggevende geworden. Who’s the boss? Really?

Totdat je als werkzoekende een nieuwe leidinggevende gevonden hebt moet je deze taak dus zelf invullen. Daarvoor kan ook ik je, net als veel anderen met mij, voorzien van vele tips en adviezen. Maar daar heb je helemaal niets aan als je niet de stap zet van bewustwording van de noodzaak om je eigen leidinggevende te zijn:

–          Tijd is geld! De duur van je WW uitkering is niet oneindig, je spaarpot raakt leeg, de overheid gaat alleen maar meer bezuinigen. Elke dag die voorbij gaat is er weer één om weg te strepen op je kalender. Weer dichter bij een situatie met minder inkomen. Goed, dit is geen nieuws, maar in hoeverre ben je je als werkzoekende echt bewust van de gevolgen hiervan voor jou (en je gezin)? Laat je niet verleiden door de zomerzon of de neiging ‘vandaag extra aardig voor jezelf te zijn’. Juist nu moet je alle zeilen bij zetten om die ene prestatie te kunnen leveren: het vinden van je volgende (betaalde) baan!

–          Kritiek moet! Wanneer je (weer) op zoek gaat naar werk doe je dat zoals je dat geleerd hebt. Logisch want zo heb je de vorige keer succes geboekt – je vond een baan. Maar de spelregels zijn veranderd. Er zijn meer spelers bij gekomen. Weet je nog dat je leidinggevende altijd wel iets had aan te merken op je werk? Hoe vervelend dat ook was, het hield je wel scherp. En juist die scherpheid, die kritische noot, helpt jou nu kritisch te kijken naar wat wel werkt en wat niet werkt als het gaat om het vinden van je volgende baan.

–          Jouw mening is leidend. Het is zó verleidelijk discussies aan te gaan op platforms als LinkedIn. Maar wees eens eerlijk, waarom doe je dat eigenlijk? Is het een onbewuste afleiding van het vinden van werk? Sta je wel echt open voor de mening van de ander? Wil je je eigen mening testen? Waarom wil je dat via dit medium doen? Uiteindelijk is er maar één iemand die beslist welke informatie je wel en welke je niet kunt gebruiken. En dat ben jij. Zonder dat te hoeven uitleggen aan anderen. Dat deed je leidinggevende ook niet altijd. Tijd is geld tenslotte! Trouwens, een gesprek ‘in real life’ met iemand die je kent, vertrouwt en met wie je echt een discussie aan kunt gaan is toch veel zinvoller én leuker dan een gesprek op LinkedIn met vreemden?

–          Het is jouw missie. Zeker voor solliciteren geldt dat er héél veel wegen naar Rome leiden. En dat jij de enige bent die er voor kan zorgen dat jij op je bestemming aankomt. Wat voor je buurman werkt hoeft niet voor jou te werken. Jij zult moeten bepalen wat je bestemming is (in welke sector en in welke functie ga jij straks werken), uitzoeken hoe je daar het snelste komt (bij welke vacaturesites staat jouw toekomstige baan, hoe zet je je netwerk in, hoe moet je CV er uit zien) en wat je kunt doen om de reis er naar toe zo aangenaam mogelijk te maken (vier je succes, hoe blijf je positief, hoe vind je een balans in dit nieuwe werk en vrije tijd). Hoe ziet jouw missie er uit?

Ben je zelf op zoek naar werk, dan ben ik benieuwd of deze informatie jou heeft geholpen je bewust te worden van de noodzaak je eigen leidinggevende te zijn. En hoe je dat dan gaat doen!

Help je als HR Professional iemand die op zoek is naar werk? Hoe help je hem of haar bij het ontdekken van ‘the boss’? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!

0 reactie(s) op “Werkzoekenden op zoek naar de baas in zichzelf – Who’s the boss? Really?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.