Wet DBA doodsteek voor ZZP? Dat valt best mee

17/03/2016 Leestijd: 2 minuten

Het uitgangspunt voor de nieuwe Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties is evident. De staatskas mist te veel inkomsten, doordat er te veel schijnzelfstandigen actief zijn op de arbeidsmarkt. Schijnzelfstandigen zijn ZZP’ers die zich manifesteren als ondernemer, maar feitelijk in een verkapt dienstverband werken. Ze profiteren van fiscale voordelen voor ondernemers en hun opdrachtgevers dragen geen sociale premies en loonbelasting voor hen af. Om de staatskas niet langer meer de dupe hiervan te laten zijn, is de Wet DBA in het leven geroepen. Na een gewenningsperiode van 1-5-2016 tot 1-5-2017 moet er gewerkt gaan worden volgens de modelovereenkomsten van de Wet DBA. Na 1-5-2017 staat het spel “for real”” op de wagen. De Belastingdienst gaat vanaf dan de controle op schijnzelfstandigheid verstevigen.

Arbeidsrelatie of opdrachtrelatie? Risico voor opdrachtgever

Deregulering betekent dat de model-opdrachtovereenkomst tussen opdrachtgever en ZZP’er bepalend is voor de aard van de relatie met de ZZP’er. Of er sprake is van een arbeidsrelatie of een opdrachtrelatie (ondernemer) is echter pas achteraf te beoordelen. Na verloop van tijd is pas duidelijk of de feitelijke omstandigheden overeenkomen met de afspraken uit de modelovereenkomst. De Belastingdienst gaat hier ook op controleren en kan opdrachtgevers bij de controle op schijnzelfstandigheid een naheffing Loonbelasting opleggen. Hierdoor wordt verwacht dat de Wet DBA een negatief effect op de inhuur van ZZP’ers kan hebben. Het wordt namelijk wel erg ingewikkeld gemaakt voor de opdrachtgever en er is nog een flink financieel risico achteraf ook. De wet zou hierdoor zelfs de doodsteek voor de inhuur van ZZP’ers kunnen betekenen, volgens brancheverenigingen en ingewijden.

Wet DBA doodsteek voor ZZP-inhuur? Voorkomen is beter dan genezen

Is de Wet DBA de doodsteek voor ZZP-inhuur? Nee, dat is niet te verwachten voor ZZP’ers die fiscaal en arbeidsrechterlijk wel als ondernemer zijn aan te merken. Opdrachtgevers die deze echte ZZP’ers op de radar hebben, hoeven geen enkel probleem te verwachten vanuit de Wet DBA. Met een echte ZZP-professional wordt een zelfstandige bedoeld die:

  • zich profileert als ondernemer;
  • een eigen website en of Linked In profiel heeft van de eenmanszaak;
  • voor meerdere opdrachtgevers werkt;
  • zijn/haar projecten en opdrachten naar eigen inzicht verricht.

Deze zelfstandigen zijn op voorhand zichtbaar en veroorzaken ook niet het probleem van schijnzelfstandigheid. Voorkomen van een claim achteraf, door vooraf te kiezen voor een echte ondernemer zorgt voor rust bij de opdrachtgever. Voor het merendeel van de ZZP’ers, die wel aan de criteria voldoen, is de Wet DBA dan ook zeker niet de doodsteek.

En zo hoort het ook, want de ZZP-professional die zijn/haar expertise inzet voor vernieuwing en een frisse blik bij de opdrachtgever, hoort niet in het afvoerputje van de flexibele arbeidsmarkt terecht te komen. Wie de dupe wordt? De schijnzelfstandige. Tenminste, als de Wet DBA gaat werken waarvoor hij bedoeld is.

0 reactie(s) op “Wet DBA doodsteek voor ZZP? Dat valt best mee”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.