Wet Werk en Zekerheid: het is geen grap, het is echt waar!

15/02/2015 Leestijd: 2 minuten

Eind november heb ik een presentatie aan het MT gegeven over de Wet Werk en Zekerheid en de overige wettelijke wijzigingen die vanuit Den Haag worden uitgerold. Ze hadden wel iets gehoord over deze wettelijke wijzigingen, maar hadden niet verwacht dat ze toch snel een half uur zaten te luisteren naar de opsomming en korte samenvatting van de nieuwe plannen rondom werkgeverschap en de rechten van werknemers. Gedurende de presentatie veranderde ook de stemming. Irritatie en gelach werden gecombineerd: is dit een grap?

Uit onderzoek in opdracht van Tempo-Team is gebleken dat veel MKB’ers nog niet op de hoogte zijn van (alle) wijzigingen in de Wet Werk en Zekerheid; zo’n 40% is bijvoorbeeld niet op de hoogte van de aanzegplicht. Niet gek, als je bedenkt wat er allemaal verandert. Aanzegplicht, transitievergoeding, wijziging in de proeftijd, de ketenbepaling en ga zo maar door. Alles met het doel om flexwerkers sneller een vast dienstverband te bezorgen. En wanneer je als werkgever dan afscheid wilt nemen van een medewerker met een vast dienstverband, zijn daar ook weer strengere regels aan verbonden: je moet zorgdragen dat je voldoende aan scholing voor de medewerker hebt bijgedragen, je moet kunnen aantonen dat je een ontwikkeltraject met de medewerker bent aangegaan en als je denkt door middel van een vaststellingsovereenkomst uit elkaar te gaan, dan heeft de medewerker na ondertekening ook nog twee weken bedenktijd.

Gek eigenlijk. Mijn gevoel zegt dat met deze wettelijke wijzigingen werkgevers nog voorzichtiger zijn met het aannemen van mensen, dan wel het aannemen van mensen met een vast dienstverband. Daarnaast zijn organisaties minder flexibel om in te spelen op hun inkomsten; in slechte economische tijden is het moeilijker om medewerkers te ontslaan en zijn hier mogelijk hogere kosten aan verbonden, door de nieuwe mogelijkheid voor medewerkers om na een uitspraak van de kantonrechter in hoger beroep te gaan.

Tegelijkertijd vind ik het jammer dat er blijkbaar wetgeving nodig is om medewerker en werkgever op een goede manier te laten samenwerken. Ik ben van mening dat zowel werkgevers als medewerkers hun verantwoordelijkheid moeten nemen en beiden recht hebben op gelijke (wettelijke) bescherming. De Wet Werk en Zekerheid klinkt als alles behalve een win-win voor werkgever en medewerker. Als HR adviseur wordt het weer opnieuw balanceren om die win-win situatie toch te realiseren. Van groot belang is dat HR en management hierin samen optrekken, om elkaar scherp te houden op de nieuwe wetgeving.

0 reactie(s) op “Wet Werk en Zekerheid: het is geen grap, het is echt waar!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.