Heeft u wel eens een gratis blikje energie drank aangenomen op het station? Gratis een testproduct aangevraagd? Een product besteld met een ‘gratis’ extra? Dan heeft u al enige ervaring met een nieuwe trend die het afgelopen jaar steeds belangrijker is geworden: gratis. Gratis als basis voor een organisatie. Een naar mijn mening heel innovatief idee dat er op neer komt dat de winst die je maakt met een product niet uit de opbrengst van de distributie van dat product hoeft te komen. In dit artikel zal ik het idee met enkele voorbeelden beschrijven en vervolgens kijken naar de winst die HR uit dit idee kan halen.
Winst met gratis producten
Gratis dagbladen zijn een voorbeeld van organisaties die winst maken met gratis producten. U kent ongetwijfeld De Pers, De Spits en De Metro. Dit zijn voorbeelden van bedrijven die winst maken of proberen te maken met een gratis product. De winst komt niet uit de verkoop van de dagbladen, maar van adverteerders die interesse hebben in de doelgroep van de dagbladen. Sinds afgelopen jaar wordt ons land gesierd een behoorlijk aantal dagbladen en ik heb suggesties gehoord dat deze trend door zal zetten. Ik weet niet of het zo’n vaart gaat lopen: maar het is zeker iets om in de gaten te houden. Ondertussen geniet ik elke dag van mijn gratis krantje.
Verschillende soorten winst
Met een gratis product kun je verschillende soorten winst maken. Denkt u bijvoorbeeld aan aandacht voor uw bedrijf, aandacht voor uw vacatures. Op zijn weblog ‘The Long Tail’ heeft Chris Anderson een sterke posting geschreven, waarin hij bespreekt of het voor The Wall Street Journal( interessant is om gratis te worden of niet. Spencer Wang( concludeerde dat WSJ.com 12x zoveel traffic moet genereren om evenveel winst te blijven maken. “Maar”, reageert Anderson, “dat is alleen de winst in geld. Je gaat er van uit dat traffic 6x zoveel zal worden. Maar er zijn veel meer winstmogelijkheden: hoeveel mensen zullen een abonnement nemen dankzij die verzesvoudiging van het traffic? Hoeveel extra aandacht krijgt WSJ.com dankzij bloggers en anderen die verwijzen naar de website?”. Het artikel van Anderson is goed te lezen zonder het artikel van Wang en zeker de moeite waard.
Hoe pas ik dit toe op HR?
De mogelijkheid om via gratis diensten aandacht te vestigen op een bedrijf in het algemeen heb ik al genoemd. Wat zou HR hier specifiek mee kunnen doen? Een van de voorbeelden die ik ben tegengekomen is de opname van een test op de website. Je kunt bijvoorbeeld een kleine test maken waaruit blijkt of iemand in de bedrijfscultuur past. Als iemand boven een bepaald percentage scoort laat je naast zijn resultaat een link verschijnen ‘Wat een match! Wij zijn benieuwd naar jou, ben jij benieuwd naar ons’ en de link verleid de bezoeker naar de vacature pagina.
Een andere mogelijkheid van een gratis dienst is een weblog. Weblogs bieden werknemers de kans om zich te ontwikkelen doordat ze de kans en uitdaging krijgen iets nieuws te schrijven over hun vakgebied. Daarbij worden ze geconfronteerd met een publiek, waar zij toegevoegde waarde voor willen hebben. Net een essay schrijven op de universiteit, maar dan anders. Een weblog is meteen een leuke manier om de professionaliteit en kennis van werknemers te laten zien en andere mensen met dezelfde ideeën aan te trekken.
Ik ben benieuwd naar de gratis diensten die bedrijven hebben verzonnen. Heeft uw bedrijf een gratis dienst? Wat zijn uw ervaringen daarmee?
* Links zijn onbereikbaar per 4-8-2015, red.
Geef een reactie