Word een held

15/08/2019 Leestijd: 7 minuten

Ben jij ook een HELD: hoog energieke leidingnemende doener?

Tijdens mijn vakantie las ik het boek van Bas Kodden met de titel ‘Word een HELD’. Ik adviseer het iedereen om te lezen. Het prikkelt je geest en zet je aan het denken over de mate waarin je bevlogen je werk doet. En mocht je op zoek zijn naar nieuwe energie en passie dan brengt het boek je alvast een beetje op weg. Het is een boek dat iedere professional uitdaagt om na te denken over zijn houding en gedrag. Als leidinggevende geeft het je tevens een interessante kijk op het thema bevlogenheid. Het kan je helpen bij het creëren en/of behouden van een meer positieve flow en bevlogenheid in je team en organisatie.

Ik neem je graag mee op reis. Hoe word je een HELD?
H = hoog
E = energieke
L = leiding-nemende
D = doener

Onderzoek

Uit onderzoek blijkt dat 88% van de Nederlandse werkenden niet bevlogen is. Een enorme verspilling van talent en energie. In dit boek vind je een stappenplan op weg naar meer bevlogenheid op het werk. Het helpt je om als professional een HELD te worden en helpt je ook om een HELD te blijven (mocht jij je al zo voelen).

Tevreden of bevlogen?

Een van de meest opvallende verschillen tussen een tevreden medewerker en een bevlogen medewerker is het verschil in gedrag tussen beiden. Dit verschil ontstaat door hoe men ‘in de wedstrijd’ zit. Bevlogenheid werkt aanstekelijk, maakt andere enthousiast en is positief besmettelijk. Bevlogen medewerkers zijn in staat angsten te overwinnen en om de volgende stap te zetten richting hun einddoel.

Een tevreden medewerker is content met zijn werkomgeving, arbeidsvoorwaarden, werkdruk, collega’s en werkzaamheden. Qua gedrag zien we dan veelal een dagelijks werkschema dat op routine wordt afgewerkt, waarbij de houding behoudend, afwachtend en soms zelfs defensief is. Herkenbaar?

Een bevlogen medewerker ervaart in tegenstelling tot een tevreden medewerker dat hij niet op de top van de berg zit. Hij gelooft dat het beter, hoger, sneller en mooier kan; hij geniet van het klimmen, van de reis en het avontuur. Hij werkt graag bij een bedrijf dat hem in staat stelt om samen met anderen dezelfde top te bereiken en draagt hier met plezier aan bij door datgene te doen waar hij goed in is en energie van krijgt. Hij is betrokken bij het bedrijf, zijn collega’s en klanten. Hij is dagelijks bewust bezig met doen wat nodig is om verder te komen (focus), is bovengemiddeld gericht op ontwikkeling en innovatie en is trots op behaalde (deel) resultaten. Dit zijn echte HELDEN.

Eigen talenten ontdekken

Vitaliteit, toewijding en absorptie. De theorie van bevlogenheid (Schaufelie & Bakker) stelt dat een bevlogen medewerker over een uiterst positieve houding beschikt die wordt gekenmerkt door een ongekende levenslust, energie, zin om te werken en er vol voor willen gaan. Wie bevlogen is, bruist van energie, zit in de flow, staat open voor nieuwe ideeën, is zowel psychisch als fysiek gezond, gaat op zoek naar zijn of haar authentieke talenten en begint elke dag met veel energie en levenslust aan weer een nieuwe werkdag. Dat is fijn voor hem zelf, maar ook voor zijn omgeving.

Keihard werken en discipline

Bevlogenheid is een levenshouding. Het is een houding waarbij je zoveel mogelijk uit je talenten en passies wil halen. Je wil doelen bereiken, probeert kleur te geven aan je leven en verlegt grenzen. De grootste overeenkomsten tussen topsport en ondernemerschap zijn keihard werken en discipline. Iedereen heeft talent, maar niet iedereen is een talent. Ook talenten moeten keihard werken en moeten jarenlang laten zien dat ze focus en discipline hebben.

Een bevlogen persoon is intrinsiek gemotiveerd om te presteren, zet zich veel meer in dan niet-bevlogen medewerkers en blijft langer aan het doel en de onderneming gebonden.

Masterplan en doorzettingsvermogen

Een bevlogen medewerker voelt eigen verantwoordelijkheid om zijn talenten te benutten. Het voelt als een verantwoordelijkheid naar jezelf, vrienden, je werkgever en collega’s om deze te ontplooien en om je directe omgeving te laten delen in jouw prestaties en persoonlijk geluk. Iedereen is blijer met een gelukkig persoon in zijn of haar omgeving dan met iemand die blijft worstelen en klagen over gemiste kansen in het verleden.

Naast het hebben van talenten, zul je deze talenten ook doeltreffend moeten inzetten. Geef nooit op. Toon lef en heldhaftig gedrag omdat dat een voorwaarde is voor het bereiken van unieke prestaties. Gemakzucht is vaak de grootse vijand bij het creëren van bevlogenheid.

Het model van bevlogenheid

De medewerkersbevlogenheid wordt gevoed door twee soorten energiebronnen:

1. Werkgerelateerde energiebronnen: bronnen waarvoor de werkgever verantwoordelijk is

2. Persoonlijke energiebronnen: bronnen waarvoor jezelf verantwoordelijk bent

Beide energiebronnen versterken elkaar ook. De werkgerelateerde bronnen zijn bijvoorbeeld fysieke, sociale en organisatorische aspecten zoals autonomie, goede feedback en sociale steun. Maar ook de stijl van leidinggeven is er een die invloed heeft. De persoonlijke energiebronnen zijn o.a. vitaliteit, zelfvertrouwen, richting kunnen geven aan je leven. Sport is mede daarom ook zo belangrijk voor geluk en welzijn.

Vitaliteit

Breng focus aan om energiek en vitaal te blijven. Alleen door fysiek en mentaal fit te blijven, kun je dichter bij je einddoel komen. Voorkom energieverlies, zorg voor beweging en pak zo nu en dan je rust. Ga niet te veel multitasken, doe vooral die dingen die dicht bij je liggen en ga sporten omdat dit je sterker maakt.

Energiebronnen voor het heldendom

1. Autonomie
2. Feedback
3. Sociale steun
4. Coaching
5. Optimisme
6. Eigenwaarde
7. Stressbestendigheid
8. Eigeneffectiviteit

Het stappenplan om een HELD te worden

1. Ontdek en ontplooi je authentieke talenten zodat je levenslust en energie toenemen;

2. Maak een masterplan en ontwikkel een einddoel. Kies de onderwerpen die aansluiten op je talenten en passie;

3. Houd plezier in de dingen die je doet en blijf volledig toegewijd aan je einddoel;

4. Zorg dat je fysiek en mentaal fit bent, zodat je nieuwe energie kunt aanboren. Houd vast aan je masterplan, maar sta open voor nieuwe ideeën.

5. Wijk af van gebaande paden en neem risico’s. Absorbeer tegelijkertijd alle mogelijke kennis om je verder te helpen;

6. Vraag je leidinggevende nadrukkelijk om meer autonomie, coaching, feedback en sociale steun in je werk;

7. Activeer je persoonlijke energiebronnen zoals optimisme, eigenwaarde, stressbestendigheid, eigen effectiviteit en kom in actie;

8. Maak toevallige gebeurtenissen in een onzekere omgeving tot hefboom voor nieuwe kansen. Wees flexibel in plaats van gefixeerd te zijn op eerder gestelde tussendoelen. Houd slechts het einddoel voor ogen;

9. Overwin angsten en houd koers. Gebruik onzekerheid als voorwaarde voor te ondernemen acties;

10. Denk vanuit beschikbare middelen en niet vanuit doelen. Wacht niet op de perfecte gelegenheid, blijf actiegericht en baseer je op dingen die nu beschikbaar zijn.

De lat hoog leggen geeft energie en uiteindelijk levensgeluk. Wie wil er niet werken in een winnend team of een winnende organisatie? Hoge taakeisen leiden tot uitdagend werk en voldoening. En omdat het werk of het doel zo uitdagend is, ontwikkelen medewerkers gevoelens van trots en identificeren zij zich steeds meer met het bereiken van het hogere doel (spreuk van Michelangelo).

Heldhaftig gedrag

Ware helden zijn niet personen die niet bang zijn, maar juist degenen die hun angst overwinnen. Heldhaftig gedrag vereist energie en non-conformiteit. Echte helden zijn niet voor niets zeldzaam. De meeste mensen conformeren zich aan hun omgeving en bedenken zich wel twee keer voor zij zich in een gevaarlijk situatie begeven. Echte helden durven tegen de heersende mening in te gaan en gaan de risico’s doe daarmee gepaard gaan niet uit de weg.

Tip: lees het boek en ontdek de HELD in jezelf!

De moeite waard: uit onderzoek blijkt namelijk dat de best functionerende organisaties hoog scoren op bevlogen, betrokken en trotse medewerkers. Er is meer plezier en energie, ze zijn 17% productiever, realiseren 10% hogere klantloyaliteit, hebben 41% minder verzuim, 65% minder verloop en zijn 21% winstgevender.

Durf jij jezelf een HELD te noemen? Of heb je nog enkele stappen te zetten om een hoog energieke, bevlogen persoon te worden? Kun je daadwerkelijk leiding te nemen over je leven door jouw talenten optimaal aan te wenden om unieke prestaties te leveren?

0 reactie(s) op “Word een held”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.