WW maatregel slecht voor arbeidsverhoudingen

07/03/2009 Leestijd: 2 minuten

De eerste nieuwe crisismaatregel van het kabinet is genomen. Na een jaar in de WW moet de uitkeringsgerechtigde verplicht iedere baan accepteren die wordt aangeboden. Ook als die baan van lager opleidings- en ervaringsniveau is, lager betaald wordt of in een andere richting is dan waarin hij of zij ervaring heeft.

Een politiek heel slimme zet van Donner om deze maatregel te bedenken, en ongelooflijk sukkelig van de PvdA om er in mee te gaan.

Ontslagrecht

Indirect grijpt Donner hiermee toch zijn kans om het ontslagrecht onder druk te zetten. Juist in een tijd waarin iedere werknemer mag hopen dat hij zijn baan niet verliest zet Donner het ontslagrecht opnieuw onder druk. Nu is niet alleen de dreiging van werkloosheid het spookbeeld voor werknemers. Voortaan moeten ze ook vrezen voor de uitkeringsrechten.

Waarom dit niet zal werken

Bijvoorbeeld een metaalbewerker die na 20 jaar in het dat vak werkzaam te zijn, zijn baan verliest. Iedereen weet dat er voor metaalbewerkers geen nieuw werk te vinden is. Wanneer onverhoopt de crisis langer dan een jaar aanhoudt, betekent dit voor de metaalbewerker dat hij na een jaar WW verplicht een baan moet accepteren. Zoals bijvoorbeeld: callcenter medewerker of orderpicker of afwasser in een zorginstelling of schoonmaker of…….Vul maar in. Tenminste, als ook die banen dan nog voor handen zijn. Want laten we wel wezen, wanneer er over een jaar al 400.000 werklozen worden verwacht terwijl er nu 200.000 vacatures zijn, dan wordt het toch wel erg moeilijk om een baan te vinden die te accepteren zou zijn. Wat doet meneer Donner dan? Gaat ie korten op de uitkering wanneer men niet aan deze verplichting voldoet. Dat lijkt me juridisch een moeilijk te rechtvaardigen of overeind te houden zaak. Met andere woorden: “Waarschijnlijk gaat deze maatregel helemaal niet werken!”

De regel doet alles teniet

Daartegenover staat dat ontslagzaken fors moeilijker gaan worden. Geen enkele weldenkende werknemer zal nu nog bereid zijn mee te werken aan een ontslag via de vaststellingsovereenkomst. Hoe goed en werknemersvriendelijk de afspraken daarin ook mogen zijn, het vooruitzicht van de Donner maatregel doet dat alles op voorhand teniet.

En wat zich nu al aftekent in het ziekteverzuim, werknemers melden zich minder gemakkelijk ziek om te voorkomen dat ze daardoor voor ontslag in aanmerking komen, zal alleen maar meer worden.

Het verweer van werknemers in ontslagzaken zal alleen maar heftiger worden.

Conclusie

Juist nu we een situatie moeten bereiken waarin er minder onrust in de arbeidsmarkt komt, neemt het kabinet een onrust veroorzakende (arbeidsmarktpolitieke) maatregel en de eigen Kamerfracties steunt hen daarin. Als dit ons het vertrouwen moet geven dat het kabinet volgende week met een samenhangend en effectief pakket van maatregelen komt, dan houd ik mijn hart vast.

0 reactie(s) op “WW maatregel slecht voor arbeidsverhoudingen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.