Zeer interessante documentaire over generatie Y: Talking about my generation

24/03/2015 Leestijd: 2 minuten

Vrijdag 6 maart jongstleden ben ik uitgenodigd om, in de Euroscoop in Tilburg, naar de documentaire “Talking about my generation” te komen kijken. Een documentaire over talent, passie, stress en burn-out onder young professionals van generatie Y (geboren tussen 1980 en 1995). Bekijk hier de trailer.

Een van de meest opvallende resultaten vond ik dat 95% van de young professionals het werkgeluk een magere 6 geeft. Er is dus iets mis met het werkgeluk van deze generatie. Ze geven aan dat ze onvoldoende zichzelf kunnen zijn in hun werk en dat ze te weinig ruimte voor ontwikkeling ervaren. Daarnaast neemt keuzestress en burn-out sterk toe onder young professionals.

In de documentaire wordt een aantal young professionals op de voet gevolgd in hun zoektocht naar passie en talenten en in hun ondernemerschap. Verder worden een aantal mensen uit generatie X gevraagd om feedback op de generatie Y professionals te geven.
De rode draad die door de documentaire loopt is dat generatie Y een zeer hardwerkende en innovatieve generatie is met veel kwaliteiten. Anderzijds is het zo dat generatie Y wel gestimuleerd en geprikkeld moet worden. Vandaar dat de jacht naar talenten en passie zo belangrijk is binnen deze generatie.
Maar wat misschien nog belangrijker is, wat doe je als HR afdeling/HR manager/Leidinggevende om deze groep gemotiveerd te houden binnen je bedrijf? Hoe speel je in op wensen en behoeften van generatie Y-ers?

Zelf ben ik geboren in 1990. Een generatie Y-er dus. Voor mij is de keuzestress the story of my life vrees ik. Ik heb nu tijdens mijn stage bij Expand voor het eerst het gevoel dat ik een doel heb en dat ik de vrijheid krijg om iets te doen voor mijn eigen ontwikkeling, niet omdat het moet van school of omdat mijn ouders het me voorkauwden of omdat iedereen het doet. Daarnaast krijg ik hier de vrijheid om meerdere dingen mee te maken en op zoek te gaan naar mijn talenten en passies. Hierdoor wordt dan een soort innerlijke motivatie aangesproken die de werklust erg verhoogt.
Na mijn persoonlijke ervaring, nogmaals de vraag: Hoe kan HR hier een rol in spelen? Ik heb wel een idee maar ben erg benieuwd naar jullie reacties!

Voor meer informatie over de documentaire kun je terecht bij Mart Bloem, 0622221028.

0 reactie(s) op “Zeer interessante documentaire over generatie Y: Talking about my generation”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.