Zelfbeheersing en emotionele intelligentie als bron van succes

09/10/2012 Leestijd: 1 minuten

Voor bepaalde mensen staat zelfbeheersing gelijk aan belemmering. Voor mij betekent zelfbeheersing het vermogen om je emoties vooral in tijden van stress en conflict te beheersen. Het betekent dat niet anderen je gedachten, daden en gevoelens laat beheersen. Met beheersing heb je de touwtjes in handen.

Als je boos wordt, geef je de macht eigenlijk over aan een ander. Wanneer je geen zelfbeheersing hebt in een emotionele situatie, reageer je in het algemeen niet effectief. Meestal ben je slechter af omdat je de controle over de situatie kwijt raakt. De volgende effecten zijn zichtbaar.

1.     Je komt onprofessioneel en chaotisch over.
Meestal wordt je gezicht rood, wordt je stem dun en hoger en ben je druk in je bewegingen. Dat ziet er niet fraai en zakelijk uit.

2.    Je kunt je doelen niet bereiken.
Boosheid blokkeert het analytisch gedeelte van je hersenen. Je denkt minder duidelijk en rationeel. Het ordenen van je gedachten wordt lastig omdat je emoties je daarin belemmeren.

3.     Je zegt en doet dingen die de situatie erger maken.
Wanneer je boos wordt, doe je iemand anders pijn, verneder je hem of maak je hem boos. Een probleem wordt niet opgelost, maar de vijandigheden escaleren en de conflicten stapelen zich op.

Zelfbeheersing betekent niet dat je gevoelens van boosheid ontkent of onderdrukt. Het betekent dat Jij je emoties kent en beheerst. We noemen dit emotionele intelligentie. Deze vorm van intelligentie is een belangrijke competentie die helpt om jezelf te motiveren, die helpt om de emoties bij anderen te herkennen en die je effectief leert omgaan met relaties.

Ik ben ervan overtuigd dat deze vorm  van intelligentie nog belangrijker is dan de ‘mentale ‘intelligentie en doorslaggevend is bij het succesvol doorvoeren van veranderingen.

0 reactie(s) op “Zelfbeheersing en emotionele intelligentie als bron van succes”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *