Zelfstandigen aftrek sterk verminderd door DBA?

04/09/2016 Leestijd: 2 minuten

Menig bedrijf huurt zelfstandigen die een gezagsverhouding hebben sinds de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) het licht heeft gezien, in via een payrollconstructie. Waar deze zelfstandigen voorheen facturen stuurden, worden ze nu door een tussenpersoon uitbetaald. Payrollbedrijven lijken gouden tijden tegemoet te zien. Vaarwel zelfstandigenschap, lang leven de tussenhandel?

Met de komst van de wet DBA per 1 mei 2016 is de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) verleden tijd. De modelovereenkomst heeft sindsdien zijn intrede gedaan. Lag in het VAR-tijdperk de bewijslast bij de zelfstandige, sinds mei jl. ligt deze bij zowel de zelfstandige als bij de opdrachtgever. En die laatste categorie wordt nu massaal zenuwachtig. Want welke werkgever zit er te wachten op boetes of naheffingen omdat de Belastingdienst de zelfstandige niet als zodanig ziet?

Nederland telt 1 miljoen zelfstandigen. Per jaar komen er 120.000 tot 140.000 zelfstandigen zonder personeel bij. Er zijn uiteraard mensen bij die hun zelfstandigheid aan de wilgen hangen en het voor gezien houden. Toch is de aanwas jaarlijks zo’n veertig- tot vijftigduizend zelfstandigen volgens www.ikwordzzper.nl.

Wordt de zelfstandigen aftrek sterk verminderd door de wet DBA? Plaatje start up

In Nederland zijn we goed in het in het leven roepen van regelingen, subsidies en andere geldbronnen die iets te vaak ten onder gaan aan hun succes. Zodra de instroom te groot wordt, krabt men zich in Den Haag achter de oren. Alsof men zegt ‘dit was niet de bedoeling’. Denk aan het persoonsgebonden budget maar ook aan de massale instroom in de WAO, de voorloper van de WIA.

Iedere zelfstandige begint te glimlachen van de zelfstandigenaftrek. Deze aftrekpost bedroeg in 2015 per zelfstandige maximaal ruim zevenduizend euro. Was je daarnaast als zelfstandige starter, dan mocht je hier ook onder bepaalde voorwaarden nog eens ruim tweeduizend euro bij plussen.

Medeblogger Jos van Calsteren geeft in zijn uitermate verhelderende blog over de modelovereenkomst terecht aan dat er een spanningsveld is: de overheid (dus de fiscus) wil graag zoveel mogelijk loonbelasting en sociale premies incasseren. Omdat dit meer zekerheid geeft. De fiscus zit dus helemaal niet te wachten op veel zelfstandigen zonder personeel. Terwijl de trend naar meer zelfstandigen er wel degelijk is; uit bewuste keuze of gedwongen door de omstandigheden.

Maar uitgaande van 1 miljoen zelfstandigen die afgerond in het voordeel van de Nederlandse staatskas nou eens geen starter waren, kost dit onze nationale kas als iedere zelfstandige optimaal z´n zelfstandigenaftrekpost opvoert jaarlijks meer dan zeven miljard (!) euro. Zou dat (ook) een reden zijn om werkgevers kopschuw te maken voor zelfstandigen zonder personeel?

0 reactie(s) op “Zelfstandigen aftrek sterk verminderd door DBA?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.