Zelfvertrouwen – de basis voor iedere werkzoekende

30/07/2013 Leestijd: 4 minuten

Kortgeleden had ik het genoegen om voor een re-integratiebureau een training te mogen geven voor een groep mensen die werkzoekend zijn, een eendaagse workshop. In dit geval was het extra uitdagend omdat ze al geruime tijd zonder werk zaten en bij sommigen had het water de lippen al aardig bereikt. Vaak wordt gezegd dat als je werkloos bent, of werkloos dreigt te raken, je er verstandig aan doet om zo snel mogelijk weer aan de slag te gaan. Een van de redenen voor die wijsheid ligt gelegen in het feit dat zelfvertrouwen afneemt naarmate de periode van werkloosheid toeneemt. Daarnaast neemt de courantheid van je CV (lees: de kwaliteit van je bemiddelbaarheid) af.

In mijn training had ik het plan om van iedereen een pitchfilmpje op te nemen. Mijn idee daarbij is dat als je dàt voor elkaar krijgt, het zelfvertrouwen vanzelf toeneemt. Waarom ik dat denk en, nog belangrijker, waarom ik denk daar in te kunnen slagen, zal ik uitleggen. De vergelijking met de vuurloop uit de wereld van NLP gaat hier wel een beetje op. Enkele jaren geleden heb ik daar zelf aan meegedaan en op een vierdaags congres van Antony Robbins met blote voeten over hete kolen gelopen. Het effect is dat je na zo’n vuurloop weet dat je tot significant meer in staat bent dan waartoe jij jezelf tot dat moment in staat achtte. Geloof me, dat is een enorme kick. Zo’n filmpje maken blijkt dat ook te zijn. Op het ‘waarom’ zijn vele invalshoeken te bedenken maar laten we het er op houden dat mensen doorgaans schromen om zichzelf bloot te geven. Angst om over de schaamtegrens heen te gaan. Angst voor kwetsbaarheid. Want laten we wel zijn, je bent behoorlijk zichtbaar met een filmpje waarin jij pontificaal in beeld bent en de hele wereld er naar kan kijken. Mijn belofte is altijd dat het een goed filmpje wordt omdat ik de beste stukken uit een interview van 15 minuten haal. Dat wordt perfect gemonteerd en dus kan het gewoon niet mislukken. Dat wekt vertrouwen. Bij mij gaat iedereen mede daarom die vuurloop aan.

Tijdens de training viel me op dat mensen die te lang werkzoekend zijn behoorlijk ontgoocheld kunnen raken van de vele afwijzingen die zij hebben doorstaan. Even een filmpje maken is dan ook bepaald geen vanzelfsprekendheid. Er ontstonden prachtige discussies over hoe oneerlijk de wereld in elkaar zit. Dromen zijn mooi maar blijken onhaalbaar, zo werd in de discussie geponeerd. Als doorgewinterde trainer kon het daarom niet laten om de ijsbergtheorie van stal te halen. Aan de hand van alle aspecten die in de menselijke geest ronddolen en tot het deel onder de zeespiegel behoren deed ik een poging om (de deels collectieve) belemmerende overtuigingen inzichtelijk te maken. Voorbeelden zijn: “dit gaat je toch niet lukken” of “zet dat bord ‘te koop’ maar vast in de tuin” of “hier ben ik veel te oud voor.” Een mooie ontdekking was dat iedereen het wel eens raakte over het ontstaan en onnut van belemmerende overtuigingen, maar dan ben je er nog niet. Het tweede deel is belangrijker: hoe buig je die muizenissen om in overtuigingen die je naar de eindstreep brengen. Heb je daar een trainer of therapeut voor nodig? Het werd in dit geval een trainer met een camera.

Het werd hoe dan ook een mooie dag. Wat ik bereikte is dat emoties aan het licht kwamen, tranen vloeiden in immer gereed staande dozen tissues. Lucht. Dat geeft ruimte. Het zijn vaak opgekropte emoties die ingedrukt worden in het dagelijkse leven. Ik was dankbaar dat iedereen zich kwetsbaar durfde op te stellen. Mijn les was dat als iemand dat eerst doorstaat die gang naar de camera kinderspel is. Zonder schroom ging iedereen de studio in en gaf een wereldpitch en daarna een interview. Na het ambachtelijke werk van de editor zullen weldra prachtige videoproducties het licht gaan zien, waardoor de ruimte voor belemmerend denken zonder twijfel weer wat kleiner is geworden. Voor zelfvertrouwen is het creëren van openingen een must. De spanning van de alledaagse mentale beknellingen moet er af. Het goede nieuws is dat die ontknelling in een een trainingssetting best aardig kan lukken. Als we na het filmpje de aanstellingsbrief in de bus zien rollen is het bewijs vierkant geleverd. Ik hou jullie graag op de hoogte.

0 reactie(s) op “Zelfvertrouwen – de basis voor iedere werkzoekende”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.