Zie jij vaak beren op de weg?

18/07/2017 Leestijd: 2 minuten

Ben jij iemand die in obstakels denkt? Zie je meestal eerst de beren op de weg? Denk je al gauw dat een nieuw project, idee of ontwikkeling gaat mislukken? Dat is op zich niet vreemd, het is namelijk een menselijke en natuurlijke reactie op iets wat nieuw of moeilijk is. Je gaat automatisch uitvluchten bedenken: geen geld, geen tijd of geen kans van slagen.

De beren die je op de weg ziet vinden hun oorsprong in je eigen oude patronen en overtuigen. Diep van binnen ben je misschien onzeker. Diep van binnen ben je bang om ‘door de mand te vallen.’ Deze dieper liggende thema’s manifesteren zich vervolgens als beren op de weg.

Wat kun je leren van je beren?

Ik adviseer je om eens goed naar de beren te kijken en luisteren. Ze kunnen je namelijk vertellen waarom ze bij je zijn en wat je kunt doen om van ze af te komen. Ze zullen je dan met rust laten. In de toekomst kan je ook anticiperen op de beren, zodat ze wegblijven en je weg niet langer blokkeren. Door beren te confronteren zet je grote stappen in je persoonlijke groei. Je neemt afscheid van oude belemmeringen en voelt je vrijer. Je bent minder bang bent om te falen, hebt meer zelfvertrouwen en kunt beter presteren op je werk en thuis.

Uit mijn praktijk

Man (42, manager): “Ik durfde nooit een vervolgstap te zetten in mijn carrière omdat ik bang was te falen. Ik wist zeker dat ik achter mijn rug zou worden uitgelachen als ik op een leidinggevende positie terecht zou komen. Door het heldere inzicht van Patricia werd me al snel duidelijk waar deze faalangst vandaan kwam en hoe het mijn hele leven al beïnvloedde. Het was een ingebakken patroon waarmee ik mezelf enorm belemmerende. Met hulp van Patricia heb ik dit patroon kunnen doorbreken en voelde ik me sterk genoeg om toch een stap hogerop te zetten. Nu ben ik blij dat ik de sprong heb gewaagd en werk ik met veel voldoening als manager van een prettige en succesvolle afdeling.

Van beren kun je leren. Wat je ervoor nodig hebt is discipline, doorzettingsvermogen en het lef om de confrontatie aan te gaan met zaken die je al jarenlang probeert te omzeilen. Maar weet wel dat de beloning groot is: als je eenmaal van de beren hebt geleerd komen ze niet meer terug. En dan kun jij je weg vervolgen, naar geluk, succes en een vrijer leven.

0 reactie(s) op “Zie jij vaak beren op de weg?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.