Ziekteverzuim: zo voorkom je het

13/01/2021 Leestijd: 4 minuten

Het aannemen van een job waarvan je diep van binnen weet dat die niet bij je past, doorgaan met werken en de targets halen omdat je het gevoel hebt dat je moet concurreren met je collega, of een privésituatie die verandert, waardoor je niet meer alle ballen in de lucht kunt houden…

Het zijn allemaal situaties die kunnen leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Ik schrijf kunnen, want het is ook zeer zeker mogelijk om meer ruimte in de situatie te creëren, waardoor jij beter je eigen grenzen kan aangeven, er niet overheen loopt en de controle weer terugkrijgt. Werkgevers kunnen hierin van grote betekenis zijn voor de medewerker. Maar weet de medewerker ook dat de werkgever er voor hem is?

2019 was voor mij een pittig jaar en ik heb zelf ondervonden hoe belangrijk het is als de werkgever preventie van ziekteverzuim hoog op de agenda heeft staan. Zonder het begrip en acties van mijn toenmalige manager was ik langdurig uitgevallen. Nu is het gelukkig ‘maar’ beperkt gebleven tot drie maanden voor 75% werken in plaats van 100%.

Verzuimbeleid

Het klinkt als een open deur: een goed verzuimbeleid is heel belangrijk, maar het is net zo belangrijk om verder te gaan dan de standaard arboregels. Waar staat de werkgever voor? Wat vindt hij belangrijk voor zijn personeel? En waar is de medewerker mee geholpen? Elke medewerkerscase is maatwerk en dat dwingt de werkgever om altijd alert te zijn op verzuimtrends en op signalen. Verzuimbeleid is een voortdurend proces.

Enkele signalen die ik kreeg:

  • Overzicht in werkzaamheden verliezen;
  • Denken dat je altijd bereikbaar moet zijn en dat zorgde voor extra stress;
  • Emotioneel;
  • Geïrriteerd reageren op feedback;

Hoe ga je preventief te werk?

Verbinding is voor mij het codewoord en komt als rode draad vaak terug in artikelen die ik lees. Zoek en maak verbinding met de medewerker. Toon oprecht interesse in de medewerker en respecteer zijn (privé) grenzen. Een (professionele) relatie is 2-richtingsverkeer. Het kan daarom ook goed zijn voor de vertrouwensband als de manager verhalen deelt met zijn team, zodat zij de manager ook leren kennen.

Uit ervaring als HR-adviseur en manager weet ik dat als je verbinding zoekt met je medewerkers en je hen het vertrouwen geeft dat zij altijd bij je terecht kunnen, zij jou ook op tijd durven te informeren over wat er bij hen speelt. Daarnaast zie jij, als manager, de signalen sneller en speel je daar op tijd op in. Maak signalen bespreekbaar en voorkom hiermee verzuim.

Mijn tips voor verzuimpreventie

Om preventief bezig te zijn met ziekteverzuim en langdurig verzuim zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk dat een manager zijn medewerker altijd serieus neemt met zijn/haar klachten. Hoe klein het voor de manager ook mag zijn. Voor de medewerker kan het op dat moment een grote stap zijn om dit te delen met zijn/haar manager.

Daarnaast is het heel belangrijk om te realiseren dat de manager de situatie en/of de klachten van de medewerker niet kan oplossen, dat moet de medewerker zelf doen. De manager kan wel handvatten aanreiken om ervoor te zorgen dat de medewerker zelf de situatie/klachten weer onder controle krijgt. Kijk samen naar wat de medewerker nodig heeft en wat de medewerker wel kan.

Vragen die je als manager kunt stellen zijn:

  1. Als alles mogelijk zou zijn, wat zou je dan nu graag willen (doen)?
  2. Wat heb je van ons nodig zodat jij stappen kan maken?
  3. Welk cijfer geef jij je werkgeluk op dit moment? Hoe komt dat? Hoe kunnen we dat verbeteren?
  4. Wat maakt jou gelukkig?
  5. Wat kun je wel op dit moment?

Daarnaast zijn de volgende punten ook belangrijk:

  • Maak goede (schriftelijke) afspraken met elkaar;
  • Spreek elkaar erop aan als het niet gaat zoals afgesproken;
  • Motiveer en stimuleer de medewerker om de situatie onder controle te krijgen door bijvoorbeeld een behandelaar in te schakelen;
  • Geef complimenten;
  • Blijf kritisch;
  • Houd korte lijntjes;
  • Overleg af en toe met HR of de arbodienst mocht je er even niet uitkomen.

Dit artikel is geschreven door Aura Opgelder, HRM consultant bij Maatwerk Arbeidsadvies.

0 reactie(s) op “Ziekteverzuim: zo voorkom je het”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.