Zit uw personeel wel goed?

08/08/2007 Leestijd: 3 minuten

RSI is een probleem. Onder uw werknemers of collega’s is ongetwijfeld iemand die last heeft van de welbekende muisarm. Of van zijn onderrug, vingers, enzovoorts. RSI kost ook geld. Hier zijn honderden, zo niet duizenden, artikelen over geschreven.

Een voorbeeld met opname van een kostenplaatje vindt u hier*. Door RSI worden werknemers minder productief. Of in het ergste geval: arbeidsongeschikt. Gelukkig gebeurd dit laatste nog niet zo vaak. Maar deze vermindering in productiviteit kost bedrijven veel geld. Terwijl het relatief gemakkelijk is om hier iets aan te doen. Een mogelijke taak dus, voor de HRM afdeling!

Wat is RSI en hoe kun je het voorkomen?

RSI staat voor ‘Remote Strain Injuries’. RSI krijg je als je een bepaalde handeling zo vaak uitvoert dat bepaalde lichaamsdelen pijn gaan doen. Bijvoorbeeld bij het verkeerd optillen van dozen, of veel typen. Elk beroep heeft zo zijn eigen RSI klachten, de rug bij het tillen, de handen of onderrug bij het typen, enzovoorts. Misschien minder bekend is dat RSI in ergere mate blijvend kan zijn en zelfs gebruik van een lichaamsdeel kan verminderen.

Een handeling minder vaak uitoefenen zou een oplossing kunnen zijn, maar dan wordt de werknemer ook minder productief. Een betere oplossing is om zo goed mogelijk om te gaan met de werkzaamheden. Om RSI tegen te gaan is een aantal oplossingen mogelijk.

De eerste stap die u kunt zetten om het probleem tegen te gaan is om te letten op de houding van uw personeel. Hier zijn ongetwijfeld experts voor in te huren, maar zoals altijd zijn relatief simpele en logische oplossingen een goed(koop) alternatief. Loop eens door de werkplaats of door het kantoor en kijk hoe het personeel zijn werkzaamheden uitvoert. Tilt iedereen vanuit zijn benen? Enzovoorts. Voor het kantoorwerk, het lange zitten achter het bureau, is een aantal simpele regels voldoende om ergonomisch verantwoord te werken:

Bureaustoel en houding

  • Uw armleuningen moeten ter hoogte van het bureau staan
  • Als u met uw hand uw schouder aanraakt moet uw elleboog ten hoogte van het bureau zijn
  • Uw ellebogen moeten een hoek van 90 graden maken als u de muis en het toetsenbord vast houdt
  • Uw heupen moeten iets hoger zijn dan uw knieën
  • Uw voeten moeten plat op de grond kunnen staan

Monitor

  • Uw monitor moet recht voor u staan, waarbij de bovenkant van uw scherm op hoogte ligt van uw ogen
  • Als u uw arm strekt dan kunt u uw monitor aanraken met uw vingertoppen

Dit zijn globale tips. Om dit beter naar uw personeel te communiceren is er een makkelijke test: deoptimalewerkplek.nl. Laat iedereen die uit zichzelf niet goed zit die test eens invullen. Dan wordt snel duidelijk welke lichaamsdelen onder de houding kunnen lijden en wat mogelijke oplossingen kunnen zijn. Helaas zijn aan het gebruik van enkele tools kosten verbonden, maar deze zijn marginaal vergeleken met de kosten van een werknemer die permanent RSI heeft opgelopen.

Heeft u nog aanvullende tips en tricks? Andere oplossingen? Heeft u iets verzonnen waardoor niemand meer RSI klachten heeft? Deel het dan met ons!

 

* Link werkt niet meer per 8-7-2015, red.

0 reactie(s) op “Zit uw personeel wel goed?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.