Zo herken je mentaal verzuim

31/08/2022 Leestijd: 2 minuten

Als medewerkers zich niet meer volledig kunnen ‘geven’ zoals van hen verwacht mag worden en de balans tussen inspanning en ontspanning onvoldoende is, gaat er iets niet helemaal goed. Werkgevers rekenen  tussen de 20% en 25% van de werktijd voor productiviteit. Boven die percentages spreken we van mentaal verzuim.

Oorzaken van mentaal verzuim

Vaak zit mentaal verzuim in collectief beperkende denkbeelden en overtuigingen. Denk aan ideeën als: ‘hard werken heeft hier toch geen zin’ of ‘zo gaat dat hier nu eenmaal’. Op het eerste gezicht gaat het bij mentaal verzuim om het verzaken van taken. Maar eigenlijk is sprake van een afname van het vermogen er helemaal voor te gaan. De medewerker is niet meer gemotiveerd voor datgene waar hij of zij zich aan verbonden heeft. Leidinggevenden kunnen denken dat een werknemer niet geschikt is voor de verantwoordelijkheden van zijn/haar rol, maar dat zit net even anders.

Hoe herken je mentaal verzuim?

Mentaal verzuim vind je overal terug waar zaken niet lekker draaien en is te herkennen aan de volgende symptomen:

  • Omzet- en rendementsverlies;
  • Een hoog verloop van medewerkers en klanten;
  • Een slecht imago van de organisatie;
  • Een afname van het geloof en vertrouwen in de organisatie en in elkaar;
  • Een gesloten cultuur en weerstand tegen veranderingen;
  • Onzekerheid en weinig zelfvertrouwen;
  • Desinteresse en onverschilligheid;
  • Medewerkers komen afspraken vaak niet na;
  • Het personeel is afwachtend en schuift werk op elkaar af.

Hoe kun je anticiperen op mentaal verzuim?

Met het herkennen en erkennen van mentaal verzuim in de organisatie krijg je er al deels grip op. Het is belangrijk dat je – ook als werkgever – je eigen aandeel onder ogen ziet. Pas dan kan het effectief aangepakt worden. Kijk naar de belemmerende factoren die je ziet in de organisatie. Hierin liggen namelijk de belangrijkste factoren voor het ontstaan en toenemen van mentaal verzuim.

Wanneer je regelmatig contactmomenten hebt met je medewerkers, bijvoorbeeld in de gesprekkencyclus, weet je beter wat er leeft. Als vervolgstap kan bijvoorbeeld een werkscan een goed instrument zijn. Het heeft tot doel bewustzijn te creëren over de eigen drijfveren en kwaliteiten. Het doel is dat medewerkers weer met plezier en vol energie naar hun werk gaan. Daar zal men niet alleen op de werkvloer, maar ook in het privéleven de vruchten van plukken.

0 reactie(s) op “Zo herken je mentaal verzuim”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.