Zó kom je overtuigender over op je cv

04/06/2018 Leestijd: 3 minuten

Een treffend en krachtig curriculum vitae kan sollicitanten helpen om op te vallen. Toch doen veel sollicitanten zichzelf tekort op hun cv. Hoe kunnen ze hun cv aandikken zonder te liegen? Cv.nl geeft in dit artikel tips om overtuigender over te komen.

Te bescheiden

‘Bescheidenheid siert de mens’. Het uitdragen van deze culturele overtuiging is een mooie eigenschap in het dagelijks leven, maar kan tijdens een sollicitatieproces de kansen op een baan in de weg staan. Veel sollicitanten onderschatten zichzelf en zijn te bescheiden op hun cv, waardoor ze zichzelf tekortdoen.

Volgens een onderzoek van de Universiteit van Brits-Columbia hebben sollicitanten die te bescheiden zijn meer moeite met het vinden van een baan. Bescheidenheid kan namelijk leiden tot onzichtbaarheid. Een bescheiden sollicitant loopt het gevaar zichzelf niet genoeg te profileren en kan voorbijgelopen worden door sollicitanten die dit wél doen.

Overtuigen met je cv

Maak in je cv duidelijk welke talenten, kwaliteiten en competenties je bezit. Wat kan jij betekenen voor je toekomstige werkgever en waarmee onderscheid jij je van andere kandidaten? Je hoeft jezelf niet de hemel in te prijzen als je gaat solliciteren, maar je mag wel van je laten horen (met gepaste bescheidenheid en zonder arrogantie).

1. Resultaten

Het is goed en noodzakelijk om te vermelden dat je de afgelopen vier jaar als Human Resources Generalist bij een groot bedrijf hebt gewerkt, maar een recruiter wil ook weten wat je daar gedaan én bereikt hebt. Resultaten op een cv zijn daarom erg belangrijk. Ze geven daadwerkelijk inzicht in jouw vaardigheden en kwaliteiten, en vallen op. Maak hier gebruik van! Met hoeveel procent is de omzet door jouw project gestegen? Hoeveel medewerkers heb je precies gecoacht?

2. Functietitels

Er zijn functietitels die dezelfde functie aanduiden, maar op verschillende manieren beschreven worden. Pas de functietitels aan het bedrijf waar je solliciteert aan. Misschien was je bij je vorige bedrijf de HR-manager, maar noemen ze deze functie bij het bedrijf waar je gaat solliciteren HR-specialist. Als je de functietitels aanpast aan hoe het bedrijf ze gebruikt, heb je eerder kans dat de potentiële werkgever je cv ziet en op de juiste manier interpreteert.

3. Unique selling points

Op je cv mag je jezelf best een beetje verkopen. En soms moet je hiervoor diep graven. Wat zijn jouw unique selling points? Welke combinatie van kennis, specifieke ervaring of uitmuntende karaktereigenschappen heb jij waardoor je nét iets geschikter bent dan de rest? Bijvoorbeeld: ‘Door het volgen van de cursus Arbeidsrecht ken ik de nieuwste regels rondom arbeidscontracten en loon.’ Hiermee laat je zien wat voor unieks jij een potentiële werkgever te bieden hebt.

Bescheidenheid is een mooie eigenschap, maar pas op dat je jezelf niet tekort doet op je cv. Je mag best van je laten horen, en jezelf op een eerlijke en nette manier verkopen. Maar probeer hier wel een balans in te vinden. Het andere uiterste van bescheidenheid, te veel arrogantie, zal namelijk niet gewaardeerd worden.

Deze blog is geschreven door de redactie van CV.nl

0 reactie(s) op “Zó kom je overtuigender over op je cv”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.