Zo maak je de ideale vacature gericht aan jongeren

24/09/2019 Leestijd: 3 minuten

Sterrenkok Ron Blaauw kon door gebrek aan personeel zijn serviceniveau niet handhaven en sloot in de zomer van 2018 twee van zijn restaurants. En hij is niet de enige ondernemer die met hetzelfde probleem kampt. Gemiddeld zijn er, in het tweede kwartaal van 2019, 93 vacatures per honderd werklozen. Een nieuw record. Maar hoe stel je in deze wetenschap de ideale vacature op voor jongeren? Volgens marketing- en communicatie experts van YoungCapital moet de vacature voldoen aan drie eisen: overzichtelijk, concreet en visueel.

Overzichtelijk

Maak je vacatures overzichtelijk en eenvoudig te scannen voor jongeren, adviseert marketing director Margriet de Kroon. “Te veel vacatures worden nog geschreven met een breed computerscherm in het achterhoofd, terwijl jongeren ze op hun smartphone lezen. Optimaliseer jouw vacature dus voor mobiel. Jongeren hebben een korte aandachtsspanne. Gebruik daarom bulletpoints en korte zinnen, zodat je vacaturetekst eenvoudig te scannen is. Begin je vacature met de belangrijkste info voor jongeren: het salaris, de doorgroeimogelijkheden, het aantal werkuren per week en de indeling van die uren. In aparte alinea’s kun je vervolgens vertellen hoe een werkdag bij jouw bedrijf eruit ziet, naar wie je precies op zoek bent en wat het werk inhoudt.”

Concreet

Vermijd containerbegrippen en richt je bij vacatures op concrete inhoud, adviseert contentmanager Eveline Praal. “‘Je bent een echte spin in het web met een hands-on mentaliteit’. Wat betekent dat nou eigenlijk? En wie voelt zich hierdoor aangesproken? Jongeren in ieder geval niet. Schrappen dus, die clichés. Gebruik de ruimte om de vragen te beantwoorden die jouw sollicitanten hebben. Behalve wat ze gaan verdienen, willen jongeren weten wat de functie precies inhoudt. Niet hoog over, niet vaag, maar concreet. Met voorbeelden.”

Volgens Eveline Praal willen jongeren weten hoe hun baan in hun leven past. “Wat zijn de werkdagen- en tijden? Hebben ze zelf inspraak in het rooster? Ook belangrijk is de vraag: pas ik daar wel? Beschrijf dus de sfeer of – nog beter – laat in de hele vacaturetekst het karakter van je bedrijf doorsijpelen,” aldus Praal. Het is dus belangrijk om erachter te komen wat jongeren in een baan zoeken.

Visueel

Jongeren willen zich letterlijk een beeld vormen van jouw organisatie, weet marketingmanager Deni Barisic. “Niet alleen het werk telt, kandidaten willen ook hun toekomstige team en werkomgeving zien. Vergroot de kans op een goede match door ze vooraf met een video en fotografie een goed beeld te geven. Vraag jouw doelgroep wat zij willen weten. Zo kwamen wij er tijdens een gesprek met kandidaten voor een mechatronica functie achter dat zij graag hun toekomstige werkplek willen zien. Dat kan nu dankzij een virtual reality tour.”

Barisic vervolgt: “Jezelf laten zien betekent ook ‘eerlijk zijn’. Als je medewerkers aan het woord laat, censureer ze dan niet. Laat merken dat ze helemaal zichzelf mogen zijn en vraag desnoods ook wat ze minder leuk vinden. Jongeren prikken snel door reclamepraatjes heen. Eerlijkheid en echte mensen, dat willen ze zien.”

Met deze krapte in de arbeidsmarkt is het noodzakelijk om als werkgever vacatures te hebben die aanslaan bij jongeren. Zorg er daarom voor dat je vacatures eenvoudig te scannen zijn voor jongeren. Creëer daarnaast een duidelijk beeld van jouw organisatie. Met deze drie tips moet het een fluitje van een cent zijn om talenten te werven.

0 reactie(s) op “Zo maak je de ideale vacature gericht aan jongeren”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.