Zo moet de HR functie worden ingevuld!

17/02/2009 Leestijd: 2 minuten

Recent startte ik de discussie Hoe moet de HR functie worden ingevuld? waarbij ik mijn visie op de toekomst van HR uiteen heb gezet. Er kwamen verschillende reacties op het artikel, die mijn visie hebben aangevuld. Hieronder vindt u een korte samenvatting.

Samenvatting van mijn vorige stelling:

Het doel van HR is de organisatie voorzien van een adequaat personeelsbestand. Door de ontwikkelingen binnen de ICT, de toenemende spanning op de arbeidsmarkt en de digitalisering van de samenleving verandert de invulling van de rol van HR. Omdat veel traditionele HR taken beter elders kunnen worden ingevuld, moet HR zich ontwikkelen naar een strategisch niveau. En om in te kunnen spelen op de spanningen op de arbeidsmarkt moet HR een wisselwerking scheppen tussen de markt en de organisatie.

Aanvullingen

(1) Bovenstaande mist nog een trend: de flexibilisering van arbeid. Er worden meer ZZP’ers ingezet en organisaties werken vaker projectmatig (Ronald van den Hoff, op Mindz). Ronald stelt vraagtekens bij het bestaan van een HR afdeling. Op Mindz staat ook een discussie over CAO’s / schaalvergroting, interessant!

(2) Op PuurPenO ontstond een interessante discussie.  Henk Duijn begint bij de vraag: wat wordt er door de bestuurders van de organisatie van HR verwacht. Hij geeft hierbij aan dat deze verwachtingen verschillen per soort organisatie. Ook geeft Henk aan dat de taken van HR voornamelijk op het tactisch niveau liggen.
Raymond stelt op PuurPenO dat het doel van HR altijd arbeidsproductiviteit is geweest.

(3) Op IKKI stelde Herbert Prins dat je niet ontkomt aan de rollen van Ulrich.

Concluderend

Ik sta nog steeds achter de hierboven gegeven stelling. Met de volgende aanvullingen. De invulling van HR is niet per definitie een adequaat personeelsbestand. HR is allereerst wat het bestuur van de organisatie van HR verwacht. Daarmee verschilt zowel het doel als de invulling van de afdeling per organisatie.
Arbeid zal de komende jaren flexibeler worden, dat legt nog meer nadruk op de benodigde wisselwerking tussen organisatie en arbeidsmarkt.

Vragen, vragen…

Wat me nog steeds fascineert aan HR is hoe verschillend HRM’ers en organisaties kunnen kijken naar de invulling van dit vakgebied. Is een recruitment afdeling voldoende, of is diepgaande HR kennis nodig? Is HR bedoeld voor het personeelsbestand, de arbeidsproductiviteit of ondersteuning van het management bij personeelszaken?

Het blijft een prachtig vak.

0 reactie(s) op “Zo moet de HR functie worden ingevuld!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.