Zo pak je als zelfstandig ondernemer je uitstelgedrag aan!

05/09/2016 Leestijd: 3 minuten

Iedereen kent het wel, je moet aan een klus beginnen waar je eigenlijk helemaal geen zin in hebt. Je laat je afleiden door allerlei andere taken, het eindeloos ronddwalen op internet of toch nog maar een rondje koffie halen.

In mijn coachpraktijk begeleid ik ook (startende) vrouwelijke ondernemers. Als zelfstandig professional moet je het allemaal zelf doen en heb je zelf te dealen met je uitstelgedrag. Als zelfstandige loop je regelmatig tegen de grenzen van je eigen wereldje aan en kun je heerlijk blijven ronddobberen in je ‘bubble’. Ook ik heb heel wat ronddobber-momenten gekend. En eerlijk gezegd, ze komen af en toe nog wel eens voor.

Voor vrouwelijke ondernemers is het in balans houden van werk – en privé, vooral voor de van huis uit werkende zelfstandig professional, vaak een lastig punt. Een van de ondernemers die ik begeleid heb, vertelde mij het volgende:
“Ik zit in mijn werkkamer, achter mijn laptop. Mouwen opgestropt, want ik ga er vandaag eens lekker tegenaan. Vandaag ga ik acquisitie doen, zorgen voor nieuwe opdrachten. Oké, dat wordt dus bellen. Eerst maar eens kijken welke bedrijven, wie zijn de contactpersonen. Oké, welk verhaal wil ik houden, wat is mijn intro, welke boodschap wil ik overbrengen. Oké, telefoon pakken. En weer neerleggen ….
Wat zien die ramen eruit, die kan ik best even gaan wassen. En de keukenvloer kan ook wel een dweilbeurt gebruiken. Zet ik gelijk nog even een was aan.”

Herkenbaar?? Vast, en voordat je het weet, is de dag weer voorbij en is er geen telefoongesprek gevoerd. Nu weten we allemaal, als dit een keer gebeurt, is er niet veel aan de hand. Maar wanneer je merkt dat je klussen waar je tegenop ziet, blijft negeren en uitstellen, dan wordt het tijd voor actie.

Deze ondernemer onderkende het gevaar: net zo lang blijven uitstellen totdat je er helemaal niet meer aan begint. Samen zijn we gaan onderzoeken waarom dit voor haar zo werkt.
Speelden gedachten als “Ik kan dit niet” een rol? Angst werkt verlammend. De angst om iets niet goed te doen, kost ook nog eens heel veel energie (en vaak tijd).
Of speelt perfectionisme een rol? Je wilt het zo goed doen, het is nooit goed genoeg: je blijft maar schaven aan je verkooppraatje.
Nadat we haar gedrag van alle kanten hadden bekeken, was haar conclusie: wat de reden voor mijn uitstelgedrag ook is, ik stop er NU mee!

Maar dan, hoe pak je je uitstelgedrag aan? Enkele tips:
Maak de situatie weer overzichtelijk. Help jezelf door de klus waar je tegenop ziet te verdelen in kleine stappen. Houd het simpel, Rome is ook niet in 1 dag gebouwd. Een kleine stap is makkelijker te realiseren dan in 1x een hele grote te willen zetten en je houdt het ook nog eens beter vol. Doe die kleine stappen met aandacht, vooral ook met aandacht voor jezelf, voor wat jij wil bereiken. Lukt het niet direct? Kijk dan of hoe je je plan bij kunt stellen, wat zou wel kunnen werken? En zet je dan een stap in het klaren van die lastige klus, wees dan ook trots op jezelf!

Een klein geheugensteuntje op lastige klussen in behapbare stappen te verdelen, hou het SMART!

Simpel, niet alles te gelijk willen aanpakken
Makkelijk vol te houden
Aandacht voor wat jij wil bereiken
Ruimte voor aanpassing
Trots op jezelf zijn!

0 reactie(s) op “Zo pak je als zelfstandig ondernemer je uitstelgedrag aan!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.