5 oefeningen om beter te luisteren

02/08/2011 Leestijd: 2 minuten

Luisteren is een belangrijke vaardigheid voor iedere HRM’er. Door goed te luisteren verzamelen we de informatie die we nodig hebben om ons werk te doen. Als recruiter moeten we een kandidaat immers goed begrijpen. En als adviseur moeten we problemen goed analyseren, of juist voorkomen door de juiste signalen op te vangen. In een TED talk die ik pas heb bekeken kregen we vijf oefeningen om beter te leren luisteren en een acroniem met daarin vier belangrijke sleutelwoorden.

Vijf oefeningen

Julian Treasure, de spreker van de TED talk, stelt vijf oefeningen voor:

Stilte
Probeer eens drie minuten in stilte te zitten. Als stilte niet lukt, is een rustige ruimte ook goed. Door de stilte kom je tot rust en kun je je na afloop weer beter concentreren op wat je hoort.

“The mixer”
Stel dat je in een rumoerige omgeving bent: hoeveel verschillende bronnen van geluid kun je dan onderscheiden? Dit is een oefening om de kwaliteit van je luisteren te verbeteren.

Genieten
Je moet kunnen genieten van alledaagse geluiden (Treasure luistert bijvoorbeeld naar zijn wasdroger en hoort daar een wals in).

Luisterhoudingen
De belangrijkste oefening, aldus Treasure. Hij noemt verschillende schalen: van actief tot passief, van kritisch tot empatisch, etc. Je moet in staat zijn te wisselen tussen verschillende houdingen om goed te horen wat iemand je vertelt.

Acroniem

Het acroniem: RASA
En afsluitend het acroniem. RASA staat voor:

Receive
Appreciate
Summarise
Ask
Kortom, dit zijn de vier dingen die je moet doen als je aan het luisteren bent. Laat duidelijk zien dat je de boodschap ontvangt, waardeer de boodschap, vat vaak samen om te laten zien hoe jij de boodschap begrepen hebt. En stel vragen als je iets niet begrijpt. Zo ben je een oplettende en prettige luisteraar.

Ga oefenen!

Persoonlijk vond ik vooral de mixer een leuke oefening, omdat ik daar nog wel iets van kan leren. Het acroniem RASA lijkt me het belangrijkste uit deze talk: door deze houdingen in te nemen laten we zien de spreker te waarderen en helpen we onszelf om beter te begrijpen en te onthouden wat er gezegd wordt. En we verzekeren we ons ervan dat we de boodschap echt begrijpen zoals ze bedoeld wordt. En dat is precies waarom we aan het luisteren waren.

0 reactie(s) op “5 oefeningen om beter te luisteren”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.