Universitair afgestudeerd en werkloos, doodnormaal in de komende jaren!

15/12/2015 Leestijd: 1 minuten

Uit cijfers in de Keuzegids Universiteiten 2015 van het Centrum Hoger Onderwijs Informatie blijkt dat driekwart van de universitair afgestudeerden een matige tot slechte kans maakt op de arbeidsmarkt.

Uit dit artikel blijkt dat universitaire studenten die de komende jaren afstuderen problemen gaan ondervinden met het vinden van een baan. Vooral economen, juristen en bedrijfskundigen gaan het lastig krijgen.

Zelf ken ik iemand die onlangs aangenomen is voor zijn eerste functie. Hij is 29. 3 jaar heeft hij bij zijn vader gewerkt om zo bezig te blijven tijdens het solliciteren. Hij heeft de gevolgen van deze ontwikkelingen dus al ondervonden.
Wat ik raar vind is dat er een groot aantal werklozen zijn maar dat er veel 60-plussers zijn die graag met pensioen zouden willen gaan en (soms tegen hun zin) de laatste jaren van hun carrière uitzitten. Is hier nou echt geen oplossing voor in ons geweldige Nederland? Zijn de 60-plusser niet in te ruilen tegen jongere werknemers?

Overigens snap ik dat je over het algemeen een jonge startend werknemer geen functie over kunt laten nemen, met dezelfde verantwoordelijkheden als dat de 60-plusser in die functie had. Maar zijn er geen doorschuifmodellen te bedenken waarin er een aantal werknemers een stapje opschuiven?

Generatie Y (die nu de arbeidsmarkt betreedt) werkt even hard en is ambitieus en leergierig! Wie wil zulke mensen nou niet in zijn/haar bedrijf?

0 reactie(s) op “Universitair afgestudeerd en werkloos, doodnormaal in de komende jaren!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.