Leiderschapsstijlen

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Links ziet u een beeld van Julius Caesar. U heeft vast wel eens van hem gehoord. De leiderschap in zijn tijd moet er heel anders uit hebben gezien. Van participatie was in het Romeinse leger geen plaats: dat moest een goed geoliede machine zijn, waarin ieder radartje precies deed wat hem werd opgedragen. Die visie lijkt inmiddels verouderd, maar wordt soms toch toegepast.

Leiderschap is een van de steunpilaren van een organisatie. En ook een belangrijk onderwerp bij organisatieverandering. Toepassing van een bewustgekozen leiderschapsstijl is een deel van de aspecten van een correct doorgevoerde verandering. Toch blijkt dat veel organisaties te vaak geen duidelijk aanwijsbare of bewuste leiderschapsstijl hebben. Kiezen voor een bewuste leiderschapsstijl die de bedrijfsdoelen en dus ook de employerbrand ondersteund is daarom voor ieder bedrijf van groot belang.

De wiki over leiderschap erkent twee ideeën achter leiderschap, transactioneel leiderschap en transformationeel leiderschap:

Transactioneel leiderschap
Transactioneel leiderschap gaat uit van het ruilprincipe. Aangenomen wordt dat een werknemer gemotiveerd wordt door het zoeken naar aangename gevoelens en het vermijden van onaangename gevoelens.
Leiderschapsstijlen binnen deze stroming belonen dus wenselijk gedrag en straffen niet wenselijk gedrag.

Transformationeel leiderschap
Transformationeel leiderschap gaat er van uit dat werknemers ook motivatie halen uit intrinsieke factoren. Het proces dat naar de beloningen (doelen) leidt kan ook een deel van de motivatie zijn.
Leiderschapsstijlen die in deze stroming werken met beloningen, maar kijken ook naar de normen, waarden, behoeften en capaciteiten van werknemers.

Het aantal mogelijke leiderschapsstijlen dat onder deze stromingen valt is gigantisch. Ook lijkt er altijd een spanning te bestaan tussen beide leiderschapsstijlen: ze zijn moeilijk door elkaar te gebruiken, maar afzonderlijk zijn ze meer situationeel.

Met deze achtergrondinformatie zou ik graag een discussie starten. Laten we beginnen met een paar open vragen: heeft uw organisatie een duidelijke leiderschapsstijl? Is die participerend of sturend? Past die stijl binnen transactioneel of transformationeel leiderschap? Waarom past die stijl binnen uw organisatie? Ondersteund die stijl ook uw employerbrand? En merkt u daar de voordelen van?

Ik hoop op een vruchtbare discussie!

0 reactie(s) op “Leiderschapsstijlen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.