Expand verbindt HR professionals en HR vacatures aan het hele vakgebied

Lekkere luchten bevordert het werkplezier van uw medewerkers!

Soms komen oplossingen vanuit een onverwachte hoek. Want wie is er nu dagelijks met een welriekende werkplek bezig? Toch kan een goede, schone en lekkere geur het werkplezier daadwerkelijk verbeteren, concludeert het onderzoeksbureau ITHAKA in een recent gepubliceerd onderzoek.

Meer dan de helft van de Nederlandse werknemers met een kantoorbaan vindt het belangrijk hoe het ruikt op de werkvloer. Dat is een van de resultaten van het Werkplek Tevredenheidsonderzoek onder 513 mensen van onderzoeksbureau ITHAKA. 52 procent van de werknemers noemt ‘geur’ als een van de belangrijkste factoren die de werksfeer negatief kunnen beïnvloeden. Alleen de werkdruk en het (slechte) humeur van collega’s worden belangrijker gevonden als het gaat om negatieve invloed. 64 Procent van de ondervraagden noemt de werkdruk een belangrijke factor, 55 procent hecht de meeste waarde aan een goed humeur van collega’s.

Ook de houding van collega’s is belangrijk voor een goede sfeer op de werkvloer.
Collegialiteit (71 procent) en sociale contacten met collega’s tijdens het werk
(60 procent) zijn van belang voor een prettige werksfeer. Bijna een op de drie mensen vindt het fijn als er radiomuziek op de werkvloer klinkt. Verder vinden vrouwen het vaker onhygiënisch op kantoor en zijn ze minder tevreden over de temperatuur waarin ze moeten werken dan mannen.

Kortom een goed werkklimaat gaat verder dan een schone en veilige werkplek. Ook de gemoedstoestand van onze medewerkers telt mee. Kaneel of sinaasappellucht tijdens vergaderingen? Of een versgebakken broodjeslucht tijdens de lunch? Als het consumenten aanzet om in winkels meer te kopen, dan kan het toch ook mensen aanzetten om prettiger en plezieriger te werken. Wie probeert het uit?

Geplaatst in HR varia door Expand Redactie op 28 februari 2008

Reacties op Lekkere luchten bevordert het werkplezier van uw medewerkers!

Rogier van Wijk op 15 december 2015 16:44

Ik weet niet of dat in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen verstandig is. Gaan we ons allemaal vol eten met ongezonde dingen tijdens de lunch door die lekkere geuren..

Myriam op 15 december 2015 16:44

Ik kan me helemaal vinden in de uitslagen van het onderzoek. Hou zelf ook van een achtergrondmuziekje en wanneer het niet fris zou ruiken dan.. maar om nu bijvoorbeeld die heerlijke lucht van versgebakken appeltaart (zoals bij AH) tijdens het werken te ruiken. Ik denk dat dat mij alleen maar zou afleiden en mij in mijn pauze meteen naar de bakker zou spoeden.

Martine op 13 maart 2017 13:44

Heeft u ook een naam van het onderzoek / de bron?

Plaats zelf een reactie