Expand verbindt HR professionals en HR vacatures aan het hele vakgebied

Leven vacatures langer online?

De levensduur van vacatures was één week toen ze alleen in Intermediair en de zaterdageditie van dagbladen verschenen. En dat was feitelijk lang genoeg, want als je op zoek was naar een baan wist je waar en wanneer je banen kon vinden. Wat een heerlijke, overzichtelijke wereld was dat toch!

Online verlengt de levensduur van vacatures
Tegenwoordig staat een vacature 60 (of meer!) dagen op een vacaturesite. Dat is bijna negen keer zo lang als in het tijdperk van de dagbladen. Maar wie profiteert hier nou eigenlijk van?

Maar schiet iemand daar iets mee op?
Nee, het is niet de adverteerder en evenmin de werkzoekende. De enige die hier voordeel aan beleeft is de vacaturesite. Het gaat namelijk uitsluitend om de groot, groter, grootst discussie. Vacaturesites willen laten zien dat ze heel veel vacatures op hun site hebben. Heel interessant!

Als je kijkt naar het aantal responses op een vacature valt op dat na een week de reacties vrijwel zijn opgedroogd. Dat wordt veroorzaakt doordat vacaturesites niet op relevantie, maar op ‘versheidsdatum’ sorteren. En gek genoeg is die ene week identiek aan de weekcyclus van vacatures in de dag- en weekbladen.

Dus kan het niet gewoon veel korter?
Het betekent ook dat een vacature maar één week op een vacaturesite hoeft te staan. Met als consequentie dat het aantal echte vacatures feitelijk door negen kan worden gedeeld. Waarmee de site met het grootste aantal vacatures op dit moment, Nationale Vacaturebank, niet meer dan 6.000 vacatures zou voeren…

Ontnuchterend weinig vacatures? Misschien, maar wel een heel stuk eerlijker. En voor de kandidaten zou het ook een stuk eenvoudiger worden om de juiste vacature te vinden, vanwege de nogal gebrekkige zoekstrategie van de grote vacaturesites.

Er zijn dus uitsluitend voordelen verbonden aan het beëindigen van de kunstmatig hoge aantallen vacatures door het verlengen van hun levensduur op vacaturesites!

Daarom vanaf deze plek een oproep aan alle vacaturesites: hou werkgevers en kandidaten niet langer voor de gek en laat vacatures maar één week online staan. Het zou het zoeken naar vacatures voor kandidaten in ieder geval een stuk aangenamer maken.

Geplaatst in Recruitment & Arbeidsmarkt door Marc Drees op 14 december 2006

Reacties op Leven vacatures langer online?

Paul van Oosterhout op 15 december 2015 16:44

Vacatures blijven inderdaad lang staan. Het leuke daarbij is dat ik als gebruiker als eerste naar de plaatsingsdatum kijk. Is het te lang geleden? Dan doe ik er niets mee. Het is dus zaak voor de plaatser van de vacature de datum "vers" te houden. Dit kost geld. Het kunstmatig hooghouden van de aantallen zorgt dus voor een noodzaak tot verversen en daarnaast een aantrekkelijk aantal voor het lokken van sollicitanten.

Chris Stapper op 15 december 2015 16:44

De lange periode dat de vacature online staat zal het inderdaad wel een stuk duurder maken. En de vacature verversen is extra service en kost dus ook extra geld. Zou dit niet, met de vrije marktwerking, zichzelf op moeten lossen?Het enige dat mij als baanzoeker zou interesseren is of de gevonden vacatures nog relevant zijn (daar moet je op kunnen sorteren). En dat wil ik kunnen terugzien op de site en niet als ik dan eindelijk de juiste persoon van een bedrijf aan de lijn heb. Dus op zich geen probleem als vacatures langer dan een week staan, maar dan moeten we wel vindbaar en relevant zijn.

Marc Drees op 15 december 2015 16:44

@ ChrisHelemaal met je eens dat vacatures langer op een site kunnen staan dan een week, als ze dan ook maar goed gevonden kunnen worden. En dat is dus niet het geval.Het nadeel met vacaturesites is dat de vacatures op datum worden gesorteerd. Dus als je bijvoorbeeld op enkele trefwoorden zoekt krijg je de vacatures op volgorde van datum van invoer te zien. Er is tenslotte geen andere manier om te sorteren. Dus dat betekent dat oudere vacatures onderaan staan, ongeacht of ze meer of minder geschikt zijn voor jou, als zoeker naar banen.En nog vervelender, omdat de grotere vacatureleveranciers (uitzendorganisaties, recruiting bureaus) dit weten, verversen die zeer regelmatig alle vacatures...Dus vacatures van gewone bedrijven sneeuwen ook nog eens onder in het geweld van de grote jongens.

Chris Stapper op 15 december 2015 16:44

Maar dat betekent toch ook dat de hits die je krijgt in ieder geval qua datum relevant zijn. Al zullen het altijd hits van de grotere bedrijven zijn. Maar jouw idee zou dus zijn om verschillende manieren te maken om je resultaten te ordenen (bijvoorbeeld op 'relevantie', of bedrijf/type bedrijf)? Op die manier zou je ook de kleinere bedrijven er uit moeten kunnen halen en je informatie beter kunnen ordenen.Nu vraag ik me ook af of een kleiner bedrijf van geen betere kans heeft op een kleinere vacaturesite. De grote bedrijven zullen zich beperken tot het plaatsen van vacatures op monsterboard en een paar andere grotere namen. Dus wellicht sluit een kleine vacature site beter aan bij een klein bedrijf?

Plaats zelf een reactie