Liegen in CV: taboe of vereiste?

15/12/2015 Leestijd: 3 minuten

“Een leugentje om bestwil”, “daar komen ze toch niet achter”, “Ik had het kunnen doen, daarom kan ik het er net zo goed in zetten”. “Het is toch net als een sollicitatiegesprek? Daar doe je alsof je blaakt van zelfvertrouwen, niet per se omdat je veel zelfvertrouwen hebt, maar omdat je zo een betere kans maakt op de functie. En dat wil toch iedereen?” Enkele voorbeelden van gedachten die door ons hoofd kunnen schieten als we ons CV een beetje aandikken. Iets dat met enige regelmaat schijnt te gebeuren. Zo kopt ook een artikel op HRpraktijk. 25% van de sollicitanten vindt dat liegen in een CV moet kunnen.

In bovengenoemd artikel wordt onder andere de reden gegeven dat sollicitanten hiertoe gedwongen worden. Werkloze sollicitanten hebben moeite om aan een baan te komen omdat bedrijven hen bij voorbaat afwijzen. Een niet genoemde reden kan zijn dat de kandidaat niet helemaal voldoet aan de gevraagde functie eisen. Dan wordt het CV zo aangepast dat dit wel het geval lijkt te zijn. Dat kan een probleem vormen voor zowel de sollicitant als het bedrijf.

Ik denk dat we het allemaal eens zijn dat het beter is om zo open mogelijk te kunnen communiceren. Zo kunnen betere, betrouwbaardere matches gemaakt worden. Als een sollicitant eigenlijk maar twee jaar werkervaring heeft in de gevraagde richting, in plaats van de door u vereiste drie, dan wilt u dit toch van tevoren weten? En als een sollicitant inderdaad maar twee jaar werkervaring heeft, dan is hij daar liever open in.

Wat kunt u doen?
Sollicitanten zouden hun CV natuurlijk niet aan kunnen passen. Maar zoals ik eerder al stelde ligt een deel van de oorzaak ook in de organisaties. Wat zou u kunnen doen om dit tegen te gaan? Enkele mogeilijkheden:

  • Wees van tevoren erg kritisch bij het opstellen van de functie-eisen

Erg strenge functie-eisen zullen sneller tot effect hebben dat een kandidaat zijn CV aandikt. Immers, hoe moeilijker iemand in het profiel past, hoe sneller hij onzeker kan worden. Bedenk wat u echt zoekt en waar u eventueel concessies wilt of kunt doen.

  • Scan CV’s zo open mogelijk

Als er meerdere CV’s binnenkomen wordt het erg verleidelijk om te zoeken naar sleutelwoorden op basis waarvan het CV snel kan worden afgestreept. Dat bespaart tijd. Maar dit kan ook tegen u werken. U kunt kandidaten schrappen die bij een meer open scan van het CV toch in de functie passen onterecht schrappen. Bedenk bij iedere scan goed hoe kritisch u moet en hoe kritisch u kunt zijn.

  • Ken uzelf

Zoals ik eerder stelde is het erg verleidelijk om CV’s te schrappen op basis van kernwoorden, bijvoorbeeld werkloos, arbeidsongeschikt geweest. Weet van uzelf wat deze kernwoorden voor u zijn. Wees u bewust van hoe u selecteert en probeer hier kritisch naar te kijken: is het inderdaad terecht dat ik iemand schrap die een half jaar werkloos is geweest? Kan ik dit niet compenseren? Hoe zou ik tegen dit CV aankijken als dat halve jaar werkloosheid er niet op had gestaan?

Met deze drie richtlijnen in gedachten worden CV’s zo open mogelijk benaderd. U geeft sollicitanten minder aanleiding om te liegen en bent hopelijk ook beter in staat om goede kandidaten uit de CVstapel te filteren.
En als u mij nu wilt excuseren, ik ga mijn CV aanpassen. Ik moet er nog opzetten dat ik veel heb geschreven over het scannen van CV’s.

0 reactie(s) op “Liegen in CV: taboe of vereiste?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.