Expand verbindt HR professionals en HR vacatures aan het hele vakgebied

Managers Siemens gegijzeld door werknemers

De laatste tijd hebben we veel stakingen voorbij zien komen. Dit gaat er in Nederland meestal wel netjes aan toe. In België zijn ze al wat vasthoudender, daar blokkeerden onlangs de medewerkers van Inbev ruim 2 weken het bedrijfsterrein. Maar in Frankrijk gaan ze helemaal agressief te werk. Daar worden regelmatig managers gegijzeld.

Zo ook nu weer. Sinds gisteren worden bij Siemens in het Franse Saint-Chamons 2 directeurs gegijzeld door de boze werknemers. Het gaat om de HR directeur en de directeur Finance. De boze werknemers beseffen zich dat deze managers in feite niks te zeggen hebben, en laten hen dan ook veelvuldig telefonisch overleggen met de bestuursvoorzitter.

Er wordt gesproken over de sluiting van het kantoor. Met de gijzeling eisen de werknemers dat het kantoor open blijft. Als dit niet mogelijk is willen ze in ieder geval dat de medewerkers die ontslagen gaan worden een hogere ontslagvergoeding meekrijgen.

In Frankrijk is gijzeling van managers en directeuren de laatste tijd vaker aan de orde geweest. Bijvoorbeeld bij Sony, en bij 3M. Vooral nu tijdens de crisis werknemers hierdoor hun baan kwijt dreigen te raken.

Zou dit ook in Nederland een nieuwe trend kunnen worden? Na alle deeltijd-WW, vorst-WW, en andere regelingen? Of zijn wij Nederlanders daar toch te nuchter voor?

Geplaatst in HR varia door Kathalijne Schuurmans op 2 maart 2010

Reacties op Managers Siemens gegijzeld door werknemers

Marc Loohuis op 15 december 2015 16:44

Ik denk dat we in Nederland te veel een Poldercultuur hebben. Polarisatie (zoals in Belgie maar zeker in Frankrijk) is hier nog wat minder aan de orde.

Overigens is dit volgens mij just a matter of time....we zien in de politiek al dat ook onze standpunten verharden en polarisatie een bekender verschijnsel is geworden.

Kathalijne Schuurmans op 15 december 2015 16:44

Inderdaad, bij de gemeenteraadsverkiezingen hebben we weer een staaltje van polariatie gezien, met name bij Wilders. Blijkbaar spreekt het mensen aan, gezien de vele stemmen die hij heeft gekregen. De maatschappij verhardt.Ook op het gebied van stakingen zien we verharding. Onlangs vielen brandweermannen het Haagse kantoor van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) binnen en ontruimden het pand. Dit als protest tegen de verhoging van de AOW-leeftijd. De VNG heeft aangifte gedaan.

Plaats zelf een reactie