Expand verbindt HR professionals en HR vacatures aan het hele vakgebied

Moeilijke start hoogopgeleide allochtonen op de arbeidsmarkt

Uit onderzoek van het weekblad Intermediair dat donderdag verschijnt, blijkt dat de nieuwe generatie hoogopgeleide allochtonen een moeilijke start maakt op de arbeidsmarkt. Deze moeilijke start valt volgens het onderzoek voornamelijk te wijten aan het missen van goed ontwikkelde netwerken, het eigen zoekgedrag en onbekendheid met gebruiken en regels in het bedrijfsleven.

Door deze moeilijke start begint deze groep vaak in een baan onder hun niveau en verdienen zij in eerste instantie minder dan hoogopgeleide autochtonen.  Deze moeilijke start wordt na vijf tot tien jaar werkervaring rechtgetrokken, waarna de verschillen tussen de verschillende bevolkingsgroepen minimaal zijn.

Hieruit kun je concluderen dat de allochtone hoogopgeleiden grotere stappen maken in hun carrière dan de autochtone hoogopgeleiden. Dit is volgens het onderzoek voornamelijk toe te schrijven aan de ambitieusheid en de zelfverzekerdheid van deze groep.

Voor het onderzoek zijn de loopbaangegevens van 1.200 allochtonen en 30.000 autochtone hoogopgeleiden met elkaar vergeleken.

Geplaatst in HR varia door Expand Redactie op 24 mei 2007

Reacties op Moeilijke start hoogopgeleide allochtonen op de arbeidsmarkt

Arman Alavi op 15 december 2015 16:45

Kunnen we ook concluderen dat de autochtone hoogopgeleiden stagneren ipv allochtonen die grotere stappen maken?Ik vraag mij ook af hoe zo'n onderzoek uitgevoerd is. B.v. hoe zijn de variabelen meetbaar gemaakt en wat is bv definitie van een allochtoon dan wel autochtoon !

Thomas Schalken op 15 december 2015 16:45

De precieze details heb ik helaas niet voor je, aangezien het rapport gisteren pas is gepresenteerd. Maar ook ik ben nieuwsgierig naar de methodiek die is toegepast in het onderzoek.

Chris Stapper op 15 december 2015 16:45

Wat ik ook interessant vind is dat je hier de conclusie kunt trekken dat in het begin van je loopbaan een netwerk een belangrijke voorwaarde voor succes is en dat zelfverzekerdheid en ambitie pas na enkele jaren een rol gaan spelen.Is de 1.200/30.000 verhouding representatief?In ieder geval interessant bericht.

Plaats zelf een reactie